Ezekkel a tippekkel hamar legyűrhetjük a náthát

2019. január 27.
Csöpögő orr, könnyező szem, állandó tüsszögés, elesettség - mindannyian ismerjük a nátha tüneteit. A megelőzésben és a gyógyulásban is sokat segít, ha az immunrendszerüket megerősítjük.

A cseppfertőzés útján terjedő meghűlés ellen nincs védőoltás, pedig – hasonlóan az influenzához – ezt is vírus okozza. Míg azonban az influenza vírusának három nagy csoportját különböztethetjük meg, a náthát több száz, egymástól többé-kevésbé eltérő vírusféle idézi elő. A betegség lefolyása gyors, így nem érdemes és nem is lehetséges védőoltással próbálkozni ellene. 

Az egyszerű nátha nem tévesztendő össze az influenzával vagy a szénanáthával. Az influenza súlyos betegség, szövődményei akár életveszélyesek is lehetnek, tehát komolyan kell venni. A szénanátha pedig allergiás ártalom, melynek tünetei (tüsszögés, orrfolyás, könnyezés) hasonlítanak ugyan a nátháéihoz, de sem a vírusokhoz, sem a hideghez nincs köze. A megbetegedésért nem közvetlenül a hideg a felelős, hanem a legyengült immunrendszer.

Szervezetünk ellenálló-képessége a hideg, nyirkos idő hatására csökken, ami kedvez a vírusok szaporodásának. Ebben az évszakban egyébként is vitaminhiánnyal küzdünk.

A vírusok rohamos terjedése cseppfertőzés útján történik, a tömegközlekedési eszközökön, munkahelyünkön szinte kivédhetetlen a fertőződés. Bár sok kellemetlenséget okoz, a meghűlés nem súlyos betegség. Lappangási ideje egy-két nap, de lehet csak néhány óra is.

Nátha tünetei:

Fejfájás, torokfájás, rossz közérzet, tüsszögés, köhögés, légzési nehézségek és orrváladékozás kíséri. A rekedtség és a köhögés jelzi, hogy a fertőzés már elért a gégéig, esetleg a légcsőig is.

Ha láz és hőemelkedés is kíséri, akkor valószínűleg bakteriális felülfertőződés történt. A baktériumok hátracsorognak, közvetlenül fertőzik a melléküregeket, s a fertőzött váladékon át történő lélegzés beporlaszthatja azt a tüdőbe. Így okozhat tüdőgyulladást az egyszerű nátha.

  • Rendkívül fontos tehát a váladékozó orr gyakori kifújása! Gyermekek esetében ez nem is olyan egyszerű, hiszen anatómiailag még alkalmatlanok egy alapos orrfújásra. Az orrleszívó pumpák gyakori használata segíthet abban, hogy a nátha ne okozzon további betegségeket.Szervezetünk néhány nap alatt legyőzi az egyszerű náthát, elég a tüneteket kezelnünk.
  • Segítenek a gyógyteák, a méz és az inhalálás. Ha a felgyülemlett váladék és a megduzzadt, gyulladt orrnyálkahártya miatt eldugult az orrunk, az eukaliptusszal való inhalálás, légtisztító cukorkák, hurutoldók, balzsamok hoznak megoldást.
  • Hasznos kellék a párologtató is. De ne felejtkezzünk meg a vitaminokról különösen a C-vitaminról amit ilyenkor magasabb dózisban érdemes fogyasztanunk.
  • Nagy segítség lehet immunrendszerünknek a C-vitamin mellett még a béta-karotin, a cink és a különböző probiotikus készítmények is.
  • A légút tisztító illóolajok többféle módon is kifejtik hatásukat. Használhatjuk külsőleg, bedörzsölve a mellkast és a hátat, vagy alkalmazhatjuk fürdőként is azokat.
  • Belsőleges alkalmazás során az illóolajat tartalmazó szerek (kapszulák, cukorkák) a hörgőkben választódnak ki, ott enyhe izgató hatást fejtenek ki, fokozzák a szekréciót, serkentik a csillószőrök mozgását, a váladékot elfolyósítják.

Idült hörghurut esetén gyógyulást elősegítő gyulladást idéznek elő, ezzel csökkentik a váladéktermelést, meggátolják a baktériumok fejlődését.

  • Az illóolajokat házilag célszerű inhalálással a hörgőkbe juttatni, amit többféle módon végezhetünk. Csepegtethetjük az olajat forró vízbe, de megfelel az is, ha egy kendőre cseppentjük az illóolajat, majd azt a száj elé tesszük.
  • Nagyon hasznos – különösen csecsemők és kisgyermekek esetében -, ha éjszakára a gyerekágy közelében elhelyezett párologtatóba tesszük az illóolajat (pl. eukaliptusz).Gyermekeket kb. féléves koruktól kezdve szabad mellkas-kenőccsel bedörzsölni.

Az illóolaj tartalmú kenőcsök alkalmazása egyszerű és hatékony eszköz mind gyerekek, mind felnőttek köhögése ill. hörghurutja esetén. A beteg mellét és hátát vastagon be kell kenni, majd előmelegített frottírtörülközővel szorosan beburkolni, vagy meleg gyapjúinget ráhúzni.

Ezt a kötést egész éjszakára hagyjuk a betegen. Másnapra már lényeges javulást tapasztalhatunk.Alvás közben ugyanis az illóolajok mérséklik az orrban a szekréciót, mélyen behatolnak a hörgőkbe és a váladékot elfolyósítják.

Fotó: Kelly Sikkema, Unsplash