Szabad betegen edzeni?

2019. március 07.
Mikor menni is alig bír az ember, nem kérdés, hogy kimarad az edzés, ilyenkor a pihenés legfontosabb. De mi a helyzet egy kis náthával, vagy némi köhögéssel?

Van olyan, amikor az ember közérzete nem tökéletes, de nincs is annyira rosszul, hogy ne tudjon mozdulni sem. Teljesen töröljük az aznapi edzést, vagy csak kifogásnak használjuk az enyhe megfázást, hogy lustálkodjunk inkább? Vagy mehetünk edzeni picit náthásan is? A szakember szerint igen, ha…
“Ha a tüneteink a felső légutakra szorítkoznak, biztonságos az edzés. Viszont ha vannak légcső- vagy tüdőproblémákra utaló jelek, jobb ha kihagyjuk az aznapi mozgást” – mondja dr. Jessalyn Adam, a Baltimore-i Mercy Orvosi Központ sportszakorvosa. Tehát ha csak folyik az orrunk, tüsszögünk és kapar a torkunk, ne mondjuk le az edzést. Viszont ha köhögünk, a légzésünk pihegő, nehezített és fájnak az izmaink inkább az orvoshoz menjünk, mint a fitness terembe.


Általánosságban kijelenthető, hogy a testmozgás aktivizálja az immunrendszert, de fontos, hogy figyeljünk az állapotunkra. Ha úgy tűnik, hogy csak náthásak vagyunk, de a közérzetünk borzalmas, ne kényszerítsük magunkat olyanra, ami ellen a test tiltakozik. Ha el is megyünk edzeni, ne a nátha idején akarjunk rekordot dönteni. “A test ilyenkor harcol a fertőzés ellen, akármennyire enyhék is a tünetek” – figyelmeztet az orvos. A náthás időszakban egy könnyedebb kardioedzés, kényelmes futás, biciklizés még segíthet is az immunrendszernek, de erősíteni ne ilyenkor akarjunk. “Ha ragaszkodunk a súlyzós gyakorlatokhoz, inkább könnyebb súlyokkal végezzük a sorozatokat, a nehéz súlyok emelgetése inkább gyengíti az immunrendszert és súlyosbodhatnak a tüneteink” – figyelmeztet a sportorvos. Az viszont nem lényeges, hogy teremben vagy szabadban sportolunk, persze nem extrém rossz idő esetén, illetve ha allergiás panaszok nincsenek a nátha hátterében.

Szabad tehát mozogni náthával, még jót is teszünk magunknak, de figyeljük a test jelzéseit, ne erőltessük túl magunkat, mert ezzel a gyógyulást kockáztatjuk. Ha elvonjuk az immunrendszer energiáit, tovább tarthat a felépülés.

Fotók: Unsplash