130 éves az Eiffel-torony

2019. május 22.
Sokat látott és élt meg a történelem viharaiból és szépségeiből az elmúlt 130 évében az Eiffel-torony, melynek születésnapjára izgalmas galériával emlékezünk.

A francia forradalom 100. évfordulójára, 1889-re épült fel, és akkoriban a világ legmagasabb épülete volt a párizsi Eiffel-torony. A torony építésének terve azonban heves ellenkezést is kiváltott. Már az első csákányvágást követően, 1887 januárjában megjelent a “művészek tiltakozása” az építmény ellen, amelyet jelentős személyiségek írtak alá, többek között ifj. Alexandre Dumas, Guy de Maupassant és Victorien Sardou. Ám az építők nem hátráltak, Gustav Eiffel, a tervezőiroda vezetője állítólag azt mondta, “nem bízunk a nagy emberekben”. Hihetetlen gyorsasággal, két év alatt, határidőre felépült a torony. A díszei egyikeként 72 tudós családnevét örökítették meg a tornyon, tudományos eredményeik elismerésének jeleként. E nevek arany betűkkel állnak az első emelet peremén.

A város és a világ is hamar a szívébe zárta, sőt rajongója lett az Eiffel-toronynak. A művészek imádták, nem maradhatott ki egyetlen párizsban játszódó filmből sem. De Párizs nemcsak a művészetek, hanem a szerelmesek és a divat fővárosa is, így galériánkban olyan képek között böngészhetsz, melyek az Eiffel-torony nagy találkozásait örökítik meg az elmúlt 130 évből.

 

6 fotó megtekintése

 

 

Fotó: Getty Images, Profimédia/Red Dot