7 fagyasztóbarát étel

2019. május 24.
Nemsokára elkerülhetetlenül kitör a nyár, amikor senkinek sincs kedve a tűzhely mellett állni vagy begyújtani a sütőt. Ilyenkor jól jön, ha van a fagyasztóban némi tartalék. Nem mindent lehet a mélyhűtőben tárolni, de vannak kimondottan fagyasztóbarát ételek.

Egyszerű és nagyszerű taktika nyáron, ha csak ki kell kapni a fagyasztóból a maradékot, és pár perc múlva már tálalva is a finomság. Ám nem minden őrzi meg az állagát és zamatát a mélyhűtés során, ez nagyban függ az étel víztartalmától, állagától. Viszont vannak olyan ételek, melyek ugyanolyan finomak és ízletesek maradnak a fagyasztós tárolás után is. 


1. Krémes sütemények

Tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy egy krémes sütemény nem bírja  a fagyasztást. Persze, a mestercukrászok is tárolják fagyasztva a tésztát és a mázat mielőtt felhasználnák, ám egy komplett süteménnyel is működik? Jessie Sheehan cukrász szerint nagyon is jól. “Egy vajkrémes piskóta, vagy egy mázas sütemény hónapokig eláll fagyasztva. Az íz és az állag nem szenved csorbát” – bizonygatja a cukrász. Először csomagolás nélkül tegyük a mélyhűtőbe a kész süteményt, majd miután megfagyott, rakjuk műanyag zacskóba vagy alumínium fóliába. Ez segít, hogy ne szívja magába a fagyasztó szagát. Ha jönnek a vendégek, csak vegyük le a csomagolást, hagyjuk állni szobahőmérsékleten, míg kienged, és már kínálhatjuk is, anélkül, hogy be kellett volna kapcsolnunk a sütőt a kánikulában.


2. Curry
Az indiai curry telt íze remekül bírja a fagyasztást, de ehhez nem mindegy, hogy tesszük a mélyhűtőbe. “A tökéletes étel a fagyasztáshoz a curry. A gazdag fűszerezés miatt nem veszít az ízéből, és állaga miatt bármilyen formájúra fagyaszthatjuk, így ideális lehet a helykihasználás fridzsiderünkben” – mondja Christ Martin, a Digest The Passion séfje és alapítója. Ha van fagyasztást bíró zacskónk és vákuumozónk, inkább ezt használjuk a dobozok helyett, mivel utóbbinál némi levegő is kerül az edénybe, ez rontja a curry állagát. Az olvasztást pedig lehetőleg ne mikróban végezzük, hanem meleg, de nem forrásban lévő vízbe helyezzük a fagyott curryt edényestől, így engedjük ki az optimális ízélményért.

 

3. Muffin és péksütemény
Ha egy vendégség után a nyakunkon marad a kenyér, muffin vagy más péksütemény, jó hír, hogy ezek remekül fagyaszthatók, így egy időre megoldhatjuk a vásárlást, sütést. De akkor is lefagyaszthatjuk, ha egyszer sütünk nagyobb mennyiséget, és így előre készülünk egy vendégségre például. “Ilyenkor még sütés nélkül tegyük a fagyasztóba a tésztát, és amikor kell, előtte pár órával vegyük ki, hagyjuk felengedni szobahőmérsékleten, majd mehet az előmelegített sütőbe” – javasolja Eileen Gray, philadelphiai pék-blogger. Csomagoljuk a péksüteményeket műanyagba és alufóliába is, a kiolvasztáshoz pedig csak a műanyagot hagyjuk rajta. Ha ropogós héjjú kenyeret szeretnénk, pár percre tegyük a sütőbe a kiengedett kenyeret, hogy visszakapja eredeti textúráját.


4. Cukkinikenyér

A nyár egyik slágersüteménye a cukkinikenyér, amit ha jól fagyasztunk le, anélkül vehetünk elő a jégről, hogy kiszáradt és morzsás állagúvá válna. “A cukkinikenyér nagyon szaftos sütemény, mert nem tartalmaz élesztőt, így remekül bírja a fagyasztást is. Szeletekben fagyasztom sütőpapíron, majd zacskóban tárolom a mélyhűtőben. Miután szobahőmérsékleten kiengedett, pár percre előmelegített sütőbe helyezem tálalás előtt”- mondja Julia Skinner, atlantai séf.

5. Húsgombóc
Ha nyaraló gyerekek hada lep meg valakit, biztos, hogy nem lehet megúszni húsgombóc nélkül az üdültetést, hiszen paradicsomszósszal és spagettivel mindenki kedvence. Ráadásul teljesen fagyasztóbarát. “A húsgombóc víztartalma elég alacsony, így nem képződnek a belesjében jégkristályok a mélyhűtés során, ezért nem veszít az állagából. A paradicsomszósz is elveszíti a főzés során a víztartalma nagyrészét, így előre elkészíthetjük, lefagyaszthatjuk, és csak a tésztafőzéssel kell foglalkozunk, ha gyors ebédre van szükség” – javasolja Frank Poto szakács.


6. Egytálételek
A sütőben készült egytálételek általában nagyobb mennyiségben készülnek, sok szafttal, hússal, zöldségekkel. “A maradékot vákuumozott zacskóban bátran betehetjük fagyasztóba, a zsíros szaft megóvja a sérülésektől az ételt. Ám ne mikróban olvasszuk ki, hanem inkább gyöngyöző, nem forrásban lévő vízben” – javasolja Jet Tila mesterszakács.

7. Tésztaszószok
A marinarától az Alfredón át a bolognaiig, nehéz olyan olaszos tésztaszószt mondani, amit ne lehetne fagyasztani. “Ráadásul ha egyszer főzünk belőle nagyobb adagot, kisebb edényekben, porciózva fagyasztva rengeteg időt spórolhatunk a sűrű időszakokra azzal, hogy csak a mélyhűtőből kell elővenni és nem kell bíbelődni a vacsorafőzéssel. A tésztafőzéssel együtt negyed óra alatt már az asztalon gőzölöghet az étel” – mondja Jeff Osaka séf.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash