Anyatermészet: mit eszik egy étteremtulajdonos gyereke

2019. május 02.
Vidó Nóriék a város egyik legjobb pizzáját sütik az IGEN-ben, most mégsem az éttermi tapasztalatairól, hanem arról beszélgettünk, hogy miket esznek otthon vacsorára, és mit csinál, ha a kisfia, a kétéves Samu kiköpi az ételt. És még néhány izgalmas receptet is elárult!

Mindig fontos kérdés a vacsora, és mindenkinél más válik be. Van, aki minden este ugyanazt a hideg menüt eszi, sose unják meg a májkrémes kenyeret uborkával, van, akinek a gyereke napközben böjtöl a menzán, ezért este kénytelen valami meleg ételt az asztalra tenni. A „mit főzöl ma?” szerintem az egyik legklasszabb téma a játszótéren, alapból kivételes, mert nem két nagyon megosztó iskola van, amiben mindenki a saját igazát védi, hanem általában tényleg lehet egymásnak ötleteket adni. Persze én azért nagyon irigylek mindenkit, akinek a gyereke megeszi a spárgát meg az avokádós pirítóst.

Nórié a kedvenc pizzázóm, úgyhogy eleve azt hittem, az ő gyereke minden este IGEN pizzát kaphat vacsira. De tévedtem. Ami a főzést illeti, persze megszállott és maximalista, azt mondja, már egyedülálló korában is mindig főzött magának vacsorát. Ki tudja számolni az adagokat egy főre is, úgyhogy az ő háztartásában nem esznek előző napi maradékot, a fagyasztható ételekből, levesekből, ragukból viszont szokott eltenni ínségesebb időkre. És persze tud normálisan tervezni a főzésben, házi kovászos kenyeret süt, tart a fagyasztóban alaplevet, és mindenféle olyan dolgot készít, amiről én még sosem hallottam. Samuval omlettet szoktak reggelizni, viszont a héten vitt haza először pizzát vacsorára, azt mondja, a Madách téri IGEN – ami most már átköltözött Budára – nyitása után egy évig nem bírt pizzát enni. Számára természetes, hogy otthon más a koszt, akkor „normális” ételt szeretne enni, ha már egyszer egész nap pizzák között van. Most megmutatja, hogy náluk mi volt a vacsora a héten. Merítsetek belőle ötleteteket!

Amikor a vacsorát tervezed, mindhármatok ízlését figyelembe veszed, vagy nem foglalkozol semmivel, és esznek, amit akarnak?

Mindhármunk ízlésével számolok, de már elegem van abból, hogy mindhárman teljesen mást eszünk. Valakinek mindig jobban a kedvében járok: amikor brassói-szerűséget csináltam, akkor a Báló (Éder Bálint, Nóri férje) kiválogatta az összes karfiolt és kitolta a tányér szélére, kiette a gombát meg a krumplit, és meghagyta a spárgát meg a zöldborsót az alján. Én meg kiszedtem az enyémből a gombát meg a krumplit, és elcseréltem vele a karfiolra, a zöldborsóra meg a spárgára. Zárójelben jegyzem meg, Samu mindent megevett, még a zöldborsót is, amit egyébként utál.

És mi van, ha tényleg nincs időtök főzni otthon?

Akkor rendelünk. De nem igazán sikerült megtalálni a kedvenceinket.

Mit csináltok, ha Samu kiköpi az ételt, amit főztél?

Ha keveset evett aznap, akkor kap mást. Néha pedig nem.

Máshogy ettetek, mielőtt megszületett?

Alapvetően nem, de azért most egészségesebben eszünk. Bár azért előfordul most is, hogy csipszet meg bort vacsorázom. De azt a Samu nem látja!

Nálatok hogy volt a hozzátáplálás?

Én püréket adtam, és eleve olyan kajákat főztem, amiknek volt íze, például nem párolt zöldséget, hanem inkább sültet. Bár amikor el kellett kezdeni, épp nyaraltunk: azt hittem, hogy ott majd milyen jókat főzök neki, de sajnos nem voltak zöldségek, úgyhogy maradt a konzerv, ami nagyon bejött neki – sokszor jobban is, mint amit én főztem.  

Milyen volt az első szülinapi tortája?

Házi sajttorta passion fruittal!

Adtatok neki bármilyen tejet az elválasztás után?

Nem, de a héten elkezdtem waterkefirt is csinálni. Mostanában eléggé rajta vagyok ezen a fermentálás témán.

Mi az a waterkefir?

Egy fermentált ital: a kefírgombákt erjesztik, és végül szénsavas lé lesz belőle, amit te ízesíthetsz, tök finom és nagyon egészséges. Van kefírgombám, kovászom, és zöldséget is fermentálok. Ez egy függőség sajnos. De a kovász a legdurvább. Simán fölkelek az éjszaka közepén ébresztőre a kenyeremhez, hogy megetessem, de ha a Samu felébred, hozzá a Báló kel.

Samu megevett mindent, amit a héten főztél?

Nem, de az nem az én hibám!

Szerző: Kovács Kata

Íme Nóriék eheti menüje:

 

Első nap
A menü: sült fokhagymakrémleves sajtos-tejfölös lángossal

 

Hozzávalók:

A lángoshoz (5 tenyérnyi darab):

  • 210 g finomliszt
  • 3 g por állagú élesztő
  • 1 csapott tk. só
  • 55 g kefír
  • 90 g víz

A tetejére:

  • 5 ek. tejföl
  • 5 ek. reszelt sajt (nálam most cheddar volt itthon)

A leveshez:

  • 5 dkg vaj
  • 2-3 csapott ek. liszt
  • 5-6 dl alaplé (lustáknak bio leveskocka)
  • 3-4 fej fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • (só, ha az alaplé mellé kell)

A tetejére:

  • kevés medvehagyma apróra vágva
  • pirított magok

Ma normális időben értem haza, úgyhogy tudtam bruttó 2 órát szánni a vacsira (nettó 20 perc volt egyébként).

Először megcsináltam a lángos tésztát: az összes hozzávalót bedobtam a dagasztógépbe, kidagasztottam, majd egy óra alatt lefedve a duplájára kelesztettem.

Eközben 40 perc alatt 180 fokon alufóliába csomagolva megsütöttem az egész fej fokhagymákat, és hagytam hámozható hőmérsékletűre hűlni.

Innen jön 1 óra játék vagy munka vagy bármi, mert ezek jól elvannak magukban.

Ha megkelt a tészta, olajos kézzel 5 egyforma gombócot csinálok belőle, beolajozott tálcára teszem és még kb. egy órát kelesztem lefedve.

Innen még fél óra pihenés, majd érdemes elkezdeni a levest, a vajat felolvasztom (közben megpucolom a  fokhagymát, ami annyit tesz, hogy kézzel kinyomkodom a héjból a krémesre sült gerezdeket), a vajra szórom a lisztet, kicsit megpirítom, beledobom a fokhagymát és habverővel kevergetve fokozatosan adagolom hozzá az alaplevet, majd 20 percet főzöm.

Közben elkezdem a lángosnak melegíteni az olajat, viszonylag magas lángon (7/9) sütöm. olajos kézzel kinyújtom úgy, hogy a közepe vékony legyen, aztán mindkét oldalát megsütöm és leitatom.

A leveshez adom a tejszínt és botmixerrel alaposan átturmixolom.

A lángosokra teszek 1-1 ek. tejfölt és sajtot, a levest tálakba merem és mehet rá a medvehagyma meg a magok.

Mi nagyon elégedettek voltunk, Samukám inkább csak a levest kérte, de azt elég sokat, még az enyémet is, pedig a lángost is szereti.

Második nap

Ma több időm volt főzni, elő is készültem a többi napra, mikor nem lesz ennyi, de a curry villámgyors volt. (Egyébként ma készült még egy majonézes krumplisaláta, egy kovászos kenyér, és egy alaplé a hűtőben lévő fonnyadt zöldségekből a hét többi részére)

A menü: thai sárga curry rizzsel

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 ujjnyi gyömbér lereszelve
  • 1 thai citromfű
  • 2 ek. thai sárga curry paszta
  • 1 tk. cukor
  • halszósz
  • limelé
  • 1-2 dl kókusztej
  • olaj (napraforgó pl.)
  • 7-8 szem gomba nagyobbakra vágva
  • pár bébikukorica
  • cukkini
  • egy kevés bébi brokkoli
  • pár rózsa karfiol
  • (igazából bármi mehet bele, ami a hűtőben van, padlizsán, paprika, csirke, rák)
  • a tetejére friss koriander
  • 1 csésze rizs (nálunk basmati)
  • 2 csésze víz
  • 1 kevés só

Egy wokba dobom magas lángon a hagymát, fokhagymát, gyömbért, gombát és brokkolit, majd mehet mellé a paszta és a citromfű (ezt a végén ki kell szedni), aztán a brokkoli, majd a gomba és kukorica, ha megpirultak, felöntöm a kókusztejjel, halszósszal, cukorral és lime lével ízesítem (igen, nincs benne só), és ressre főzöm a zöldségeket. Közben megcsinálom a rizst is, mindent összeöntök egy fazékba, magas lángon fölforralom lefedve, takarékra teszem, nézegetem, és mikor majdnem kész, lehúzom és lefedve hagyom, hogy magába tudja szívni az összes vizet.

Harmadik nap

Ma azért lett ez a kaja, mert ha elkezdek bő olajban sütni (nagyon ritkán van ilyen), akkor nem tudok megállni egynél, kihasználom, hogy van egy majdnem szűz olaj elöl. És mivel ma először az IGEN-be kellet mennem, aztán az egyetemre, elég jól elő tudtam készülni, hogy rohanásban is legyen normális vacsi. És közben hamarabb elengedtek, úgyhogy ezt az időt jól ki tudtam használni és sütöttem egy baszk sajttortát is véletlenül.

A menü: Krumplisaláta vöröslencse falafellel

Hozzávalók:

A salátához:

  • 3 ek. majonéz
  • 3 ek. tejföl
  • 1 tk. magos mustár
  • 1 ek sóban eltett kapribogyó
  • 8-10 cornichon uborka karikára vágva
  • 7 közepes kiflikrumpli héjában megfőzve és karikára vágva (megpucolva)

A vöröslencse falafelhez

  • kb. 150 gramm vöröslencse minimum 2 órára beáztatva (szárazon annyi)
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma préselve
  • fél csokor friss koriander
  • 1 tk. só
  • frissen őrölt bors
  • fél tk. őrölt római kömény
  • fél tk. szódabikarbóna
  • bő olaj a sütéshez

Az öntet hozzávalóit alaposan kikavarom, majd óvatosan összeforgatom a krumplival, dobozba teszem, lefedem és egy napig hagyom összeérni az ízeket (ezt előző nap megcsináltam, mikor ráérősebb volt az élet).

Késes aprítógépbe teszem a hozzávalókat és homogén masszává turmixolom, majd viszonylag magas hőmérsékleten (7/9) készre sütöm (2 kanállal adagolom).

A heti menü folytatását további receptekkel keresd Nóri blogján!