9 étel, amit a séfek sohasem mikróznak

2019. május 01.
A mikrohullámú sütővel nem tud versenyezni egyetlen konyhai eszköz sem, ha a maradék megmelegítéséről vagy vízforralásról van szó. Percek alatt felmelegít bármit, ám van néhány dolog, amit jobb, ha nem rakunk bele.

Biztosan tapasztaltuk már, hogy a mikrosütőben újramelegített étel már nem olyan, mint amilyen frissen volt. Mit mondanak a mesterszakácsok, melyik ételeket nem éri meg feláldozni a gyors felmelegítés érdekében a mikróban?


1.A leveles tészta lényege veszik el

Mindegy, hogy bolti vagy otthon készített hajtogatott, leveles tésztáról van szó, a rétest, Wellington-bélszínt, croissant-t és más hasonló tésztafélét ne tegyünk a mikróba, ha jót akarunk magunknak. “A leveles tészta nagy mennyiségű vajat tartalmaz, ami megolvad mikrózás közben, így a tésztánk zsírossá és nehézzé válik, elveszti a lényegét, a könnyed, réteges textúráját, ropogósságát” – magyarázza Valentina Rizzo, az olasz Farmacia dei Sani séfje. Ha melegíteni szeretnénk, inkább légkeveréses sütőbe tegyük néhány percre az ilyen ételeket.


2. A pizzának öntöttvas serpenyőben a helye

Mikor megmelegítjük a maradék pizzát, ugyanarra az érzetre vágyunk, mint mikor frissen beleharaptunk: roppanós tészta, olvadós sajt és ízes feltétek. Sajnos a mikróban melegítve sosem lesz ilyen. “A mikrohullámú sütőből egy gumis állagú, átázott közepű valamit veszünk majd ki. A legjobb módszer a pizza felmelegítésére, ha forró, lehetőleg öntöttvas serpenyőbe tesszük, míg az alja át nem melegszik és ropogóssá nem válik. Ezután fedjük le egy percre, hogy a sajt megolvadhasson rajta ismét. Ha egyszer kitapasztaltuk a saját konyhai eszközeinkkel, mi az optimális, soha többé nem akarjuk máshogy melegíteni majd” – adott hasznos tanácsokat Cathy Roma New Jersey-i séf és gasztroblogger.

3. A péksütemény megszárad a mikróban

Egy meleg kifli vagy zsemle tökéletes alap a sajtkrémhez, sonkás szendvicshez, ám ne próbáljuk mikróban felmelegíteni a péksüteményünket. “Soha ne tegyük a mikróba a zsemlénekt. A mikrohullámú sütő a vízmolekulákat melegíti fel az étel belsejében. A melegítésekor így elpárolog az összes nedvesség a kenyérfélékből, és ami marad, egy morzsálódó, kiszáradt kődarab lesz csak” – figyelmeztet Daniela Moreira a washingtoni Timber Pizza Co. vezető séfje és tulajdonosa. Maradjunk a hagyományos módszereknél, a zsemlének, kiflinek, kenyérnek a pirítóban a helye. Az élesztős süteményeket sosem szabad a mikróba tenni, ha jót akarunk még enni belőlük.

4. A pitékkel sem bánik kesztyűs kézzel a mikró

A vajas, gyúrt tészta gyümölcsös finomságokkal töltve mindig isteni. Ám ha melegen szeretnénk fogyasztani a piténket, hogy a vanília fagyival tökéletes párost alkosson, ne a mikróval próbálkozzunk. A pitetészta textúráját is tönkreteszi a mikrohullámú sütő, hasonlóan a leveles tésztához. “A pite az egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb finomság, amit készíthetünk. Figyelni kell azonban, hogyan bánunk a tésztával. A magas vajtartalom adja a tökéletes állagát, ezt teszi tönkre a mikrózás. A kéreg megpuhul, ázottá válik a tészta. Csak sütőben melegítsük fel a piteféléket!”- kéri a New Orleans-i séf, Gason Nelson.


5. Tojásfőzésre nem alkalmas

Ha próbáltunk bármilyen tojásfélét készíteni már mikrohullámú sütőben, van fogalmunk róla, mivel jár ez. Ha még sosem tettük, ezután se próbáljuk ki. Számíthatunk égésre, robbanásra, csöpögésre, de tökéletes főtt tojásra vagy rántottára biztosan nem. “A tojásételek elkészítésére még nem találtak fel jobb módszert a tűzhelynél” – szögezte le Chris Scott mesterszakács.

6. Ha lehet, a halat se mikrózzuk

A hal melegítése az irodai mikróban garantáltan nemkívánatos személlyé tesz minket a közös konyhában. Ám otthon sem érdemes a mikrohullámú sütőt választani a maradék halételek megmelegítésére. “A mikró belülről kifelé melegít, és lehetetlen vele tökéletesen átmelegíteni a halféléket. A külseje megszárad, a belseje pedig vizes, ázott lesz, az étel élvezhetetlenné válik. Maradjunk a sütőnél, ha a maradék halat szeretnénk elfogyasztani” – tanácsolja a washingtoni Mirabelle étterem séfje, Keith Bombaugh.

7. A steak többet érdemel

A minőségi alapanyagokkal bánjunk több tisztelettel, ha már megvettük és elkészítettük őket. “Kérem, sose melegítsék mikróban a steaket! A hús ízét, állagát is tönkreteszi. A sós, szaftos, vajas, gazdag íznek garantáltan annyi, ha megmikrózzuk. Egy szép öltönyt sem raknánk be a mosógépbe, igaz?” – kéri Yankel Polak, a ButcherBox főszakácsa.


8. A mexikói ételeknek sem való a mikró

Ha megmarad a taco ebéd után, ne mikrohullámú sütőben akarjuk felmelegíteni vacsorára. “A tortilla elveszíti roppanós, ugyanakkor puha állagát, egyszerűen csak kemény lesz, míg a töltelék összeesik” – figyelmeztet Fernando Ruiz, az Új-Mexikói Chama Land&Cattle Company vezető séfje. A sütőben sokkal jobb helye van a tacónak is, és az eredménnyel is elégedettebbek leszünk.

9. A kisbabák ételével sem árt vigyázni

A séfeknek nem csak a felnőtt ennivalókkal kapcsolatban vannak jó tanácsai. Enrico DeOcampo, a New Yorki Conrad főszakácsa saját bőrén tanulta meg, hogy a bébitápszert sem szabad a mikróban melegíteni. “Olyan egyszerűnek tűnt a mikrohullámú sütőben felmelegíteni a lányaimnak a tápszert, mikor még kisbabák voltak. Saját káromon tanultam meg, hogy a mikró nem egyenletesen melegíti fel a cumisüvegben a folyadékot, és könnyen leforrázza magát az ember, mikor a másik felén még egyáltalán nem tűnt forrónak a tápszer.” A Mayo Klinika is egyetért ezzel a megfigyeléssel, ők is inkább azt javasolják, hogy az egész üveget helyezzük egy nagy tál forró vízbe pár percre, míg testmeleggé nem válik az anyatej vagy tápszer.

Fotó: Unsplash