A géneken múlik, lesz-e kutyánk

2019. május 26. |

A gének döntik el, hogy valakinek lesz-e kutyája élete során. Az új felfedezés és a kutyaimádók DNS-e segíthet megérteni azt is, miért a kutyákat háziasította az ember először.

Svéd és brit kutatók közös tanulmánya derítette ki, hogy a génekben öröklődik, tart-e kutyát az ember. Több mint harmincötezer 1926 és 1996 között született egypetéjű és kétpetéjű ikerpárt vizsgáltak, mivel az egypetéjű ikrek DNS-e közel száz százalékban, a kétpetéjű ikreké pedig ötven százalékban megegyezik, így a kutatók jól elkülöníthették, hogy az öröklött tényezőkön kívül a testvéreket ért azonos és eltérő környezeti hatások hogyan befolyásolták, van-e kutyájuk vagy sem.

 


“Úgy találtuk, hogy az öröklött genetikai tényezők nagyban befolyásolták a kutyatartást. Az ikerpároknak gyakran csak a gyermekkori környezete volt azonos, mégis erős hasonlóságot mutatott, hogy lett-e kutyájuk felnőttként vagy sem” – írták a Scientific Reports-ban megjelent tanulmányban. Nagy különbség volt, hogy míg ha az egypetéjű ikerpár egyik tagjának volt kutyája, addig majdnem biztos, hogy a másik félnek is, a kétpetéjű ikreknél csak 25 százalék volt ez az esély. “Bizonyos emberek kutyásak, mások nem. És az öröklött tényezők befolyásolják és magyarázzák a különbséget” – tette hozzá Tove Fall, az Uppsalai Egyetem epidemiológia professzora, a kutatás vezető szerzője.

A tanulmány segít a tudósoknak jobban megérteni, a kutyatartás hogyan javíthatja az életünket, kezdve például attól, hogy csökkenti az allergiára és asztmára való hajlamot, egészen addig, hogy javítja az alvásminőséget. A kutatók most azon dolgoznak, hogy azonosítsák azokat a génváltozatokat, melyek pontosan meghatározzák, tartunk-e kutyát vagy sem. Az ember körülbelül 15 ezer évvel ezelőtt háziasította a kutyát, és ez szerintük már a DNS-ünk részévé vált azóta, így a titok az örökítőanyagunkban lakik, csak ki kell olvasni belőle.

Forrás: People
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?