Csípőgödrök: miért vannak és miért maradjanak?

2019. június 05.
A combrés után új testrészre figyelnek a közösségi oldalak fitnesszőrültjei: a csípőre. A legújabb cél a csípő comb fölötti gödröcskéjének eltüntetése, a teljesen kerek csípővonal.

Pár éve a bikiniszezon előtt mindenki azért formálta a combjait az edzőteremben, hogy megjelenjen köztük az áhított rés (angolul ezt thigh gap-nek nevezték), majd következett a hasizomőrület, amikor a Victoria’s Secret angyalainak hasizmára vágyva olyan kockás has elérése lett a cél, melynek középen egy vájat húzódik (ab crack). Idén a csípő gödröcskéinek eltüntetése tűnik a fő törekvésnek. Ám ahogy a korábbi trendeknél, most is érdemes elgondolkodni rajta, miért is vannak ott ezek a gödröcskék, mielőtt túl sok felesleges energiát fektetünk a csípő kerekítésébe.


Mik ezek a gödrök?
“Ezek a gödröcskék természetesen kialakuló, homorú ívek a comb és a csípő találkozásánál” – mondja David Weiner tréning specialista. Fontos hangsúlyozni, hogy ez természetesen kialakuló jelenség. A medence formája határozza meg, valakinél megjelennek-e vagy sem. Bár nem mindenkinél figyelhető meg markáns csípőgödröcske, ha csak a csontvázat nézzük, anatómiailag mindannyiunknál megvan a bemélyedés azon a ponton, ahol a csípőcsont találkozik a comb felső részével. A csípőgödrök természetes részei az emberi testnek” – mondja az edző.
Gyakori tévhit, hogy a csípőgödrök, vagy azok hiánya összefüggésben van azzal, hogy mennyire vagyunk egészségesek. Ahogy már tisztáztuk, a jelenség természetesen adódik az ember anatómiai felépítéséből, és ahogy a medencecsontunk is teljesen egyedi, így nincs értelme a csípőnk formáját sem egymáshoz hasonlítgatni.

Esélytelen eltüntetni
“A csípögödröcske nem az egészség, egészségtelenség, túlsúlyosság vagy soványság jele. Persze minél magasabb valakinek a testzsírszázaléka, annál észrevehetőbbek a csípőtájon megjelenő ívek és homorulatok is, de ugyanígy, ha az izomtömeget növeljük, akkor is jobban láthatóvá válnak a gödröcskék” – figyelmeztet a szakértő. Ezért fontos tudatosítani magunkban, hogy a csípő formája adottság, a csonszerkezetünk alakítja, és míg az izmok tónusosságán és az izom-zsír arányon tudunk változtatni edzéssel és diétával, a csonszerkezetünket nem tudjuk átalakítani, legalábbis a tudomány jelenlegi ismeretei alapján.
Bármit is ígérnek a különböző gyakorlatsorok, és bármilyen látványosak is a sztárok alakformáló fehérneművel viselt szűk ruhái, még a tökéletes izom-testzsír aránnyal is csak minimalizálni lehet a gödröcskék jelenlétét, esélytelen, hogy teljesen megszabaduljunk tőlük. Nem lenne egyszerűbb elfogadni a testünket olyannak, amilyen, és azért mozogni az edzőteremben vagy a szabadban, hogy egészségesek és fittek legyünk, ahelyett hogy délibábokat kergetünk a futópadon?
A csípőtáji gödröcskék miatt nem kell tehát aggódni: “Az az egészségtelen dolog, ha valami olyan testi jelenség miatt gyötrődünk, amely adottság, és amin nem lehet és nem is kell változtatni. Az önértékelést, önbecsülést rettenetes mértékben károsítja ez a hozzáállás. Fontos lenne, hogy a nők megtanulják szeretni és elfogadni a testüket ahelyett, hogy folyton azt keresik, mit változtassanak meg rajta” – mondta a tréner.

Fotó: Unsplash