Mezítlábas edzés az új őrület

2019. május 26.
Könnyű elképzelni, hogy milyen jó érzés lenne egy hosszú nap után lerúgni a cipőnket, hogy a selymes füvön fussuk le a napi körünket. De mi a helyzet az edzőteremmel? Egyre szaporodnak az olyan fotók a közösségi oldalakon, ahol nem csak a jógamatracon állnak mezítláb, hanem a súlyok mellett is.

Természetes, hogy a jógagyakorlásnál vagy Pilates órán mezítláb van az ember. Ám egyre jobban terjed a mezítlábas edzés, és nem csak azért, mert az emberek lusták bekötni a cipőfűzőjüket. “A mezítlábas edzés azért is hasznos, mert javítja az egyensúlyérzéket, továbbá erősíti a talpboltozatot és a bokákat” – mondja Lacee Lazoff kettlebell edző. A lábfej apró izmainak sokkal erősebben kell dolgozniuk, ha nem támogatja őket a cipő. Így mezítláb végezve a gyakorlatokat javíthatjuk a boka stabilitását és erősíthetjük a sarok körüli izmokat.

Talpbetét helyett mezítlábazás
Ezekről a kicsi izmokról hajlamosak vagyunk megfeledkezni, miközben a tónusos karokért és az erős és definiált combért vagy vádliért edzünk. Pedig sokkal fontosabb szerepük van, mint gondolnánk. “A lábunk és bokánk az egész testünk alapja. Ha ez a terület nem stabil, kihat a testtartásunkra, mozgásunkra. Elég, hogy egy apró dolog ne legyen a helyén a lábfejünkben, máris kompenzál a testünk a térdnél, csípőnél, beindul a láncreakció, melynek derékfájás, csípőfájdalom a vége” – magyarázza Dr. Anne Holland Johnson, lábfej- és bokasebész specialista.

Test és elme kapcsolata
A mezítlábas edzéstől erősödik tehát testünk alapja, ám emellett fejlődik a test és elme kapcsolata is. “A talpunkban rengeteg idegvégződés található, melyek testünk minden része felé közvetítenek üzeneteket, stimulálva a többi izomcsoportot is” – mondja az edző, akinek meggyőződése, hogy mindenki profitálhat a mezítlábas edzésből, az is, aki saját testsúlyos gyakorlatokat végez. A talpat érő ingerek mindenki számára nagyon fontosak és roppant hasznosak lehetnek.


Hogyan álljunk neki?
Akik még sosem edzettek mezítláb, valami egyszerű mozdulattal ismerkedjenek az újdonságokkal. “Végezzünk kezdésként egy lábon egyensúlyozást, utána jöhetnek a guggolások, kitörések. Minden olyan gyakorlat roppant hatásos a talp és lábfej erősítésére, ami az egész lábat igénybe veszi egészen a hasizomig. Nyújtásnál és a masszázslabdák használatánál se csak a nagyobb izomcsoportokon végezzük el a gyakorlatokat, jusson eszünkbe a talpunk és lábfejünk is”- javasolja Dr. Johnson.
“Súlyokkal is nyugodtan dolgozhatunk mezítláb, minden mozgás fantasztikus cipő nélkül. A futást is nyugodtan kipróbálhatjuk, ám azt tartsuk szem előtt, hogy ha eddig csak cipőben edzettünk, idő kell a lábunknak, hogy megfelelően megerősödjön az intenzív igénybevételhez. Hatásosabb lehet, ha inkább fokozatosan hagyjuk el a cipőt, és előbb egy kevésbé alátámasztott futócipőt választunk, majd apránként egyre hosszabb távokhoz vesszük le a cipőnket” – mondja Lazoff.

Forrás: Woman’s Health Magazine
Fotó: Getty Images, Unsplash