Ezért tervezzük meg a hetet papíron is

2019. június 12. |

A digitális kalendáriumok nagyon praktikusak, bárhonnan elérhetők és bárkivel szinkronizálhatók. Ám vannak dolgok, amikben nem vehetik fel a versenyt a papírral. Mondunk 6 jó okot arra, hogy papíron is megtervezzük a hetünket!

Mivel az elektronikus naptárak bárhonnan elérhetők, szinkronizálhatjuk a laptopról, tabletről és a telefonunkról is, könnyen lemondunk a papír alapú időbeosztás és tervezés használatáról. Ám roppant hasznos néha letenni az okostelefont, és a kezünkbe venni inkább egy tollat. Sokkal produktívabbak lehetünk, ha a régi, ám jól bevált módon papírra írjuk meg a tennivalólink listáját.

1. Az írás segít az emlékezésben.
A gépelés egy automatikus folyamat. Anélkül is képesek vagyunk végrehajtani, hogy bármiféle információt megjegyeznénk abból, amit beütöttünk a billentyűzeten. Ám a kézírás sokkal nagyobb koncentrációval jár. Ha például kedd délután kettő órára van időpontunk az orvoshoz, sokkal nagyobb valószínűséggel emlékszünk rá, ha kézzel írtuk fel, mintha begépeltük volna a digitális naptárunkba.


2. Mindent egy helyre rendezhetünk.
A különféle applikációk rendkívül hasznosak, ám ugyanennyire töredezett is a rendszerünk, ha többfélét használunk. Előfordulhat, hogy külön programon vezetjük a bevásárlólistát, saját naptára van a gyerekek különóráinak és a munkahelyi időpontoknak. Egy idő után azt vesszük csak észre, hogy már azt is keresnünk kell, melyik programba melyik teendőt írtuk fel. Papíron mindent egy oldalon vezethetünk, és könnyen áttekinthetjük a napi, heti elintéznivalókat.

3. A rövidtávú és hosszútávú terveinket egyaránt nyomon követhetjük.
Általában azt gondoljuk, hogy a papír alapú tervezőnaptárak arra valók, hogy a közeli és távoli időpontokat feljegyezhessük benne. Ám léteznek olyan kalendáriumok is, melyekben hosszútávú terveket, célokat is megjelölhetünk. Például ha úgy döntöttünk, hogy fél év alatt bizonyos mennyiségű kilométert szeretnénk teljesíteni a futóedzésünkben, egy ilyen tervezőben egyrészt megjelölhetjük a résztávokat, melyeket szükséges megtennünk ahhoz, hogy a távlati célunk teljesüljön, másrészt a végcélunkat is folyamatosan szem előtt tarthatjuk.

4. Felemelő érzés kihúzni valamit a listáról.
Van valami katartikus abban, mikor áthúzzuk az elvégzett teendőket, és fizikailag is láthatjuk, mennyi mindent teljesítettünk. Ez nem ugyanaz egy okostelefonos applikációban. Az, hogy tollal áthúzzuk a papíron a teendőket, hatalmas lelki motivációt ad a még megmaradt teendőink elintézéséhez. Használhatunk tematikus tervezőt is egy-egy dolog elvégzéséhez, ezzel pontosan feltérképezhetjük, milyen lépésekre van szükség a végcél eléréséhez. Ha az a tervünk, hogy kitakarítsuk a házat, egy tematikus listán felírhatjuk, hogy milyen teendőink vannak a fürdőszobában, hálószobákban és a konyhában ahhoz, hogy elkészültnek tekinthessük a nagytakarítást. Ez segít, hogy jobban átlássuk és megértsük, mennyit haladtunk a tervünkkel.

5. Visszatükrözi a tevékenységünket.
A papír alapú tervezők segítségével jól lemérhetjük, mennyire voltunk hatékonyak egy-egy héten. Lehet, hogy úgy éreztük, hogy rendkívül hektikus napokat éltünk, ám áttekintve a tennivalóink listáját, láthatjuk, mennyi mindent elintéztünk. Ha pedig a feltorlódott újabb és újabb elintéznivalók miatt most nem fér bele valaminek a megoldása, könnyen átütemezhetjük és újratervezhetjük az időbeosztásunkat. A digitális tervezők csupán emlékeztetőket küldenek az időpontokról, ám nem mutatják, hogy valójában mennyire sűrű az időbeosztásunk. A papír nem csak azt mondja el, mit végeztünk el, hanem azt is megmutatja, hol spórolhatunk az időnkkel, hogy tudjunk a hobbinkkal is foglalkozni.

6. Nincsenek zavaró tényezők.
Megnyitni egy naptárprogramot veszélyes is lehet. Jó eséllyel elkezdünk szörfözni a telefonunkon, számítógépünkön, megnézünk pár videót, játszunk, így könnyen eltérülhetünk a tennivalóinktól. A papírral ez nem fordulhat elő. Ha papíron tervezzük a tennivalóinkat, garantáltan a legproduktívabb és legrövidebb utat választjuk ahhoz, hogy minél hamarabb kivégezhessük a listánkat.

Forrás: Mental Floss
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?