Ezért tervezzük meg a hetet papíron is

2019. június 12.
A digitális kalendáriumok nagyon praktikusak, bárhonnan elérhetők és bárkivel szinkronizálhatók. Ám vannak dolgok, amikben nem vehetik fel a versenyt a papírral. Mondunk 6 jó okot arra, hogy papíron is megtervezzük a hetünket!

Mivel az elektronikus naptárak bárhonnan elérhetők, szinkronizálhatjuk a laptopról, tabletről és a telefonunkról is, könnyen lemondunk a papír alapú időbeosztás és tervezés használatáról. Ám roppant hasznos néha letenni az okostelefont, és a kezünkbe venni inkább egy tollat. Sokkal produktívabbak lehetünk, ha a régi, ám jól bevált módon papírra írjuk meg a tennivalólink listáját.

1. Az írás segít az emlékezésben.
A gépelés egy automatikus folyamat. Anélkül is képesek vagyunk végrehajtani, hogy bármiféle információt megjegyeznénk abból, amit beütöttünk a billentyűzeten. Ám a kézírás sokkal nagyobb koncentrációval jár. Ha például kedd délután kettő órára van időpontunk az orvoshoz, sokkal nagyobb valószínűséggel emlékszünk rá, ha kézzel írtuk fel, mintha begépeltük volna a digitális naptárunkba.


2. Mindent egy helyre rendezhetünk.
A különféle applikációk rendkívül hasznosak, ám ugyanennyire töredezett is a rendszerünk, ha többfélét használunk. Előfordulhat, hogy külön programon vezetjük a bevásárlólistát, saját naptára van a gyerekek különóráinak és a munkahelyi időpontoknak. Egy idő után azt vesszük csak észre, hogy már azt is keresnünk kell, melyik programba melyik teendőt írtuk fel. Papíron mindent egy oldalon vezethetünk, és könnyen áttekinthetjük a napi, heti elintéznivalókat.

3. A rövidtávú és hosszútávú terveinket egyaránt nyomon követhetjük.
Általában azt gondoljuk, hogy a papír alapú tervezőnaptárak arra valók, hogy a közeli és távoli időpontokat feljegyezhessük benne. Ám léteznek olyan kalendáriumok is, melyekben hosszútávú terveket, célokat is megjelölhetünk. Például ha úgy döntöttünk, hogy fél év alatt bizonyos mennyiségű kilométert szeretnénk teljesíteni a futóedzésünkben, egy ilyen tervezőben egyrészt megjelölhetjük a résztávokat, melyeket szükséges megtennünk ahhoz, hogy a távlati célunk teljesüljön, másrészt a végcélunkat is folyamatosan szem előtt tarthatjuk.

4. Felemelő érzés kihúzni valamit a listáról.
Van valami katartikus abban, mikor áthúzzuk az elvégzett teendőket, és fizikailag is láthatjuk, mennyi mindent teljesítettünk. Ez nem ugyanaz egy okostelefonos applikációban. Az, hogy tollal áthúzzuk a papíron a teendőket, hatalmas lelki motivációt ad a még megmaradt teendőink elintézéséhez. Használhatunk tematikus tervezőt is egy-egy dolog elvégzéséhez, ezzel pontosan feltérképezhetjük, milyen lépésekre van szükség a végcél eléréséhez. Ha az a tervünk, hogy kitakarítsuk a házat, egy tematikus listán felírhatjuk, hogy milyen teendőink vannak a fürdőszobában, hálószobákban és a konyhában ahhoz, hogy elkészültnek tekinthessük a nagytakarítást. Ez segít, hogy jobban átlássuk és megértsük, mennyit haladtunk a tervünkkel.

5. Visszatükrözi a tevékenységünket.
A papír alapú tervezők segítségével jól lemérhetjük, mennyire voltunk hatékonyak egy-egy héten. Lehet, hogy úgy éreztük, hogy rendkívül hektikus napokat éltünk, ám áttekintve a tennivalóink listáját, láthatjuk, mennyi mindent elintéztünk. Ha pedig a feltorlódott újabb és újabb elintéznivalók miatt most nem fér bele valaminek a megoldása, könnyen átütemezhetjük és újratervezhetjük az időbeosztásunkat. A digitális tervezők csupán emlékeztetőket küldenek az időpontokról, ám nem mutatják, hogy valójában mennyire sűrű az időbeosztásunk. A papír nem csak azt mondja el, mit végeztünk el, hanem azt is megmutatja, hol spórolhatunk az időnkkel, hogy tudjunk a hobbinkkal is foglalkozni.

6. Nincsenek zavaró tényezők.
Megnyitni egy naptárprogramot veszélyes is lehet. Jó eséllyel elkezdünk szörfözni a telefonunkon, számítógépünkön, megnézünk pár videót, játszunk, így könnyen eltérülhetünk a tennivalóinktól. A papírral ez nem fordulhat elő. Ha papíron tervezzük a tennivalóinkat, garantáltan a legproduktívabb és legrövidebb utat választjuk ahhoz, hogy minél hamarabb kivégezhessük a listánkat.

Forrás: Mental Floss
Fotó: Unsplash