5 környezetbarát fesztiválkellék sátortól a csillámporig

2019. június 28.
A fesztiválozás nélkülözhetetlen kellékeinek is mind megtalálhatjuk a környezetbarát változatait. Most megmutatjuk, hogyan zöldíthetjük ki a fesztiválkellékeinket a vízálló papírsátortól a biológiailag lebomló törlőkendőkig.

Sátrak
Csak az Egyesült Királyság fesztiváljain körülbelül 250 ezer sátrat hagynak hátra minden évben. Ez mintegy 900 tonna műanyaghulladék, amely a szemétbe kerül. Nem véletlenül kezdtek kampányba, mely a többször használatos sátrakat népszerűsíti az eldobható változatokkal szemben.
A műanyagmentes, 100 százalékig pamutvászonból készülő Bell sátrak és tipik jobb légáteresztők, erősebbek és hosszabb élettartamúak, mint a műanyag sátrak. Persze az áruk is borsosabb: a Bell Tent Boutique-ban 279,99 font egy három méteres természetes vászonsátor, ám ezt tekinthetjük a környezetünk érdekében tett beruházásnak, vagy a cég oldalán bérelhetünk is sátrat, nem kell feltétlenül megvásárolni.


A Reel Tents nem textilből, hanem vízálló papírból készíti műanyagmentes sátrait. 70 százalékban újrahasznosított növényi rostokból készülő sátraikat a gyártó tesztelte szélsőséges időjárási körülmények között is, és kiállták a próbát, belül száraz maradt minden és mindenki. Az egyszemélyes sátor 75 fontba kerül, teljesen újrahasznosítható és egyszerű szállítani, ami nagy előny a vászonsátorral szemben.

Hálózsákok és takarók
Etikai okokból már eléggé visszaszorultak a tollal töltött változatok, bár vannak olyan gyártók, akik erőszakmentesen gyűjtött libatollat használnak, ám nehéz utánajárni, hogy a kiválasztott termékhez vajon milyen helyről szerzik be a tömőanyagot. A szintetikus anyagokkal töltött hálózsákok pedig a műanyagmentesség miatt nem jöhetnek szóba. Vannak újrahasznosított műanyagot használó változatok, ezek valamelyest zöldebbek és könnyebb tisztán és szárazon tartani őket a fesztiválkörnyezetben is. Ilyen például a North Face Aleutian termékvonala (70 fonttól), ezek 30 százalékban tartalmaznak újrahasznosított anyagokat. A Nordisk szuperkönnyű Oscar +10 Degrees hálózsákjai pedig 100 százalékban újrahasznosított szintetiks anyaggal vannak töltve, melyet műanyag flakonokból állítanak elő. Ezeket a hálózsákokat 180 font körüli áron lehet beszerezni.
A takarók akár hálózsákként is funkcionálhatnak. A Tartan Blanket Company már 28 fonttól kínál olyan takarókat, melyek 70 százalékban újrahasznosított gyapjúból, 30 százalékban pedig különböző rostokból készülnek, melyek amúgy szemétként végeznék. Ám kínálnak 100 százalékban újrahasznosított gyapjú plédet is. Ehhez alapanyagként gyári maradékokat használnak fel.

Törlőkendők
Az elmúlt években 400 százalékkal emelkedett Anglia partjai mentén a szemétként eldobott nedves törlőkendők száma. Ezek a vécén keresztül kerülnek a vizekbe, szennyvízhálózatba, ahol hatalmas, több busznyi méretű tömböket képezhetnek, hiszen ezeket az eszközöket nem arra tervezték, hogy lehúzzuk őket a vécén. Ám az sem jobb, ha a szemetesbe dobjuk őket, sajnos jó eséllyel mikroműanyagként végzik az óceánokban.
Kisbabáknak tervezték, ám a környezetvédő szemléletű fesztiválozóknak is remek választás a Mommy Care biolgóiailag lebomló illatanyagmentes törlőkendője. Ezt cellulózrostokból készítik, vízzel és almakivonattal nedvesítik, teljesen műanyag- és poliésztermentes. Hasonlóan környezetbarát, ám cellulóz helyett fenntartható gazdaságból származó bambuszból készül a Bambo Nature nedves törlője.

Gumicsizmák
A természetes gumi egyértelmű alternatívának tűnik a PVC vagy műanyag alapanyagú gumicsizmák helyett. A gumiból készült gumicsizmák tartósabbak, és ha tönkremennek, anélkül bomlanak le, hogy mérgező anyagok kerülnének a környezetbe. Ám arról nem árt meggyőződni vásárlás előtt, hogy az alapanyag biológiailag fenntartható gazdaságból származik-e.
A Rockfish gumicsizmák gyártójának alapanyagát rendszeresen ellenőrzik, és folyamatosan újraültetik a fákat. A csizmákat kézzel készítik Cornwallban, számos színben és méretben kaphatók 35 fonttól. A vegán gumicsizmák rajongóinak az Evercreatures termékei tökéletesek, ráadásul ezeket száz százalékban újrahasznosítható csomagolásban postázzák.


Csillám

A csillámló festés az utóbbi években elengedhetetlen a fesztiválokon, ám a legtöbb arcfesték nemcsak mikroműanyagokat tartalmaz, melyek az óceánban és a talajvízben végzik, hanem csomagolásuk, ecseteik is gyarapítják a szeméthegyeket. Megjelentek azonban a biológiailag lebomló, természetes alapanyagú csillámok. Ilyen például a Bioglitter, melyet cellulózból állítanak elő, fenntartható eukaliptusz fákból. Az Eco Glitter Fun és az EcoStardust csomagolása is újrahasznosítható, és a termékek vásárlása után a környezetvédelemre ajánlanak fel a vételárból. Ráadásul teljesen természetes, csillámló vegán krémet is rendelhetünk, mely könnyen felvihető a bőrre.

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash