Az illatgyertya az allergiások ellensége

2019. június 29.
Az illatgyertyák otthonos hangulatot teremtenek, segíthetnek a rossz szagok elűzésében és megnyugtató a fényük. Ám ha nagyon gyakran égetjük őket, akár súlyosbíthatják is az allergiás panaszainkat.

A legtöbb illatgyertya paraffin viaszból készül. “Mikor ég, a parrafin mérgező anyagokra bomlik szét, melyek a levegőbe kerülnek. Például aceton, benzol és toluol szabadulhat fel, melyek karcinogén, azaz rákkeltő anyagok” – magyarázza Dr. Payel Gupta, allergológus és immunológus szakorvos. Ám ha ezt nem is számolnánk, az illatanyagokra még akkor is lehetünk érzékenyek, sőt, jelentősen ronthatják az allergiás tüneteinket. “Kutatások bizonyítják, hogy az emberek igen nagy százalékánál jelentkezik fejfájás és légzési nehézség bizonyos mesterséges illatanyagokra, mint például az illatgyertya” – mondta az allergológus.


Ha csak annyit látunk az összetevők között, hogy illatanyag, ez bármit jelenthet, több száz különböző kémiai anyag keverékétől a természetes olajokig, így roppant nehéz kitalálni, melyik vegyület lehet az, ami a panaszainkat okozza. “A tünetek jellemzően akkor jelentkeznek, ha az illatgyertyát égetjük. Fejfájás, légzési nehézségek, tüsszögés, asztmatikus panaszok, orrfolyás jelzi, hogy valami nem stimmel” – figyelmeztetett a szakértő. A problematikus illatgyertyát természetesen nem javasolt tovább használni, ám nehéz megtalálni azt, amit biztonságosan égethetünk. A szakember szerint a legjobb, ha illatanyagmentes gyertyát választunk, különösen az allergiában és asztmában szenvedőknek jobb biztosra menni.

Fotó: Unsplash