Barátkozzunk meg a baktériumokkal

2019. június 30. |

Mikor tisztaságról beszélünk, a látvány nem is olyan fontos, mint gondolnánk. Attól, hogy a konyhapult koszosnak néz ki, közel sem biztos, hogy hemzsegnek rajta a kórokozók. És ugyanez igaz fordítva is. Hiába néz ki valami tisztának, attól még tele lehet baktériummal.

A mikrobiológusok igazi szakértői a kórokozóknak, ők aztán tudják, hogy a valódi tisztaságnak tulajdonképpen semmi köze a rendhez. Ráadásul nem is minden mikróba az ellenségünk.

Nem a tisztaság a döntő
“A baktériumok csoportjáról általánosságban beszélni azért félrevezető, mert egyaránt tartoznak bele veszélyes és veszélytelen mikróbák is” – magyarázta Dr. Sally Bloomfield, a Londoni Trópusi Betegségek Kórházának professzora és higiéniai konzultánsa. Gyakran riogatnak azzal, hogy egy kalap alá veszik a koszos padlón hemzsegő milliónyi baktériumot, pedig nagy részük teljesen veszélytelen. Bloomfield professzor szerint a veszélyes kórokozók sokkal inkább bizonyos tevékenységekhez kapcsolhatók, például az ételkészítéshez, vécéhasználathoz, tüsszögéshez és köhögéshez vagy éppen olyan felületek megérintéséhez, amit mások is megfogtak, ilyen például a kilincs vagy a céges telefon. Tehát ahelyett, hogy egy területet a tisztasága alapján ítélnénk meg, inkább azon gondolkozzunk el, mi történt ott előzőleg.


A koszos nem azonos a fertőzővel
A gyerekeinknek is azt tanítjuk, hogy a legveszélyesebb helyek az otthonunkban azok, amik piszkosak, mivel a koszos padlón hemzsegnek a baktériumok. “Ez az összefüggés így nem igaz. A fertőzések legfőbb forrása az otthonunkban és a munkahelyünkön teljesen tisztának tűnik, de ételeket készítünk ezeken a területeken vagy a háziállatainkat gondozzuk” – világosított fel minket a mikrobiológus. Például mikor a konyhapult ragacsos vagy morzsás, kicsit rendetlen, jó eséllyel nincs rajta túl sok baktérium, ám ha nyers hússal dolgozunk rajta, máris veszélyes baktériumok kiindulóforrása lehet. Ugyanígy, ha egy náthás személy megfogja a kilincset vagy felkapcsolja a villanyt, jó, ha utána fertőtlenítjük, mert a nátha vírusai pont így terjednek.

A célzott higiénia a megoldás
Hogy elkerüljük a mikróbák szóródását és a megbetegedéseket, a kétségbeesett fertőtlenítés helyett inkább a célzott higiéniát javasolja a szakember. A kritikus területek rendszeres és gyakoribb tisztítása egy jól irányzott beavatkozással megszakítja a fertőző láncolatot. A nagy kockázatú területeket kell csak a lakásban vagy a munkahelyen antibakteriális termékekkel takarítani. A szörptől ragacsos konyhapult és a porcicák várhatnak, és nem is igényelnek agresszív takarítást. Sokkal fontosabb, hogy a kezünk által érintett területeket és felületeket, például a kilincseket, villanykapcsolókat, az étellel érintkező eszközöket, a vágódeszkákat és tányérokat, valamint a konyharuhákat tisztítsuk megfelelően és gyakran.

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?