Barátkozzunk meg a baktériumokkal

2019. június 30.
Mikor tisztaságról beszélünk, a látvány nem is olyan fontos, mint gondolnánk. Attól, hogy a konyhapult koszosnak néz ki, közel sem biztos, hogy hemzsegnek rajta a kórokozók. És ugyanez igaz fordítva is. Hiába néz ki valami tisztának, attól még tele lehet baktériummal.

A mikrobiológusok igazi szakértői a kórokozóknak, ők aztán tudják, hogy a valódi tisztaságnak tulajdonképpen semmi köze a rendhez. Ráadásul nem is minden mikróba az ellenségünk.

Nem a tisztaság a döntő
“A baktériumok csoportjáról általánosságban beszélni azért félrevezető, mert egyaránt tartoznak bele veszélyes és veszélytelen mikróbák is” – magyarázta Dr. Sally Bloomfield, a Londoni Trópusi Betegségek Kórházának professzora és higiéniai konzultánsa. Gyakran riogatnak azzal, hogy egy kalap alá veszik a koszos padlón hemzsegő milliónyi baktériumot, pedig nagy részük teljesen veszélytelen. Bloomfield professzor szerint a veszélyes kórokozók sokkal inkább bizonyos tevékenységekhez kapcsolhatók, például az ételkészítéshez, vécéhasználathoz, tüsszögéshez és köhögéshez vagy éppen olyan felületek megérintéséhez, amit mások is megfogtak, ilyen például a kilincs vagy a céges telefon. Tehát ahelyett, hogy egy területet a tisztasága alapján ítélnénk meg, inkább azon gondolkozzunk el, mi történt ott előzőleg.


A koszos nem azonos a fertőzővel
A gyerekeinknek is azt tanítjuk, hogy a legveszélyesebb helyek az otthonunkban azok, amik piszkosak, mivel a koszos padlón hemzsegnek a baktériumok. “Ez az összefüggés így nem igaz. A fertőzések legfőbb forrása az otthonunkban és a munkahelyünkön teljesen tisztának tűnik, de ételeket készítünk ezeken a területeken vagy a háziállatainkat gondozzuk” – világosított fel minket a mikrobiológus. Például mikor a konyhapult ragacsos vagy morzsás, kicsit rendetlen, jó eséllyel nincs rajta túl sok baktérium, ám ha nyers hússal dolgozunk rajta, máris veszélyes baktériumok kiindulóforrása lehet. Ugyanígy, ha egy náthás személy megfogja a kilincset vagy felkapcsolja a villanyt, jó, ha utána fertőtlenítjük, mert a nátha vírusai pont így terjednek.

A célzott higiénia a megoldás
Hogy elkerüljük a mikróbák szóródását és a megbetegedéseket, a kétségbeesett fertőtlenítés helyett inkább a célzott higiéniát javasolja a szakember. A kritikus területek rendszeres és gyakoribb tisztítása egy jól irányzott beavatkozással megszakítja a fertőző láncolatot. A nagy kockázatú területeket kell csak a lakásban vagy a munkahelyen antibakteriális termékekkel takarítani. A szörptől ragacsos konyhapult és a porcicák várhatnak, és nem is igényelnek agresszív takarítást. Sokkal fontosabb, hogy a kezünk által érintett területeket és felületeket, például a kilincseket, villanykapcsolókat, az étellel érintkező eszközöket, a vágódeszkákat és tányérokat, valamint a konyharuhákat tisztítsuk megfelelően és gyakran.

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash