Irodai harc a baktériumok ellen

2019. május 08.
Ha valaha felmerült benned a gyanú, hogy a munkahelyeden kaptál el egy csúnya betegséget, könnyen lehet, hogy nem is tévedsz. Ugyanis rengeteg olyan hely van az irodában, ahol a baktériumok és egyéb kórokozók remekül érzik magukat.

Nem az irodai mosdó áll az első helyen azon a toplistán, amely azt mutatja, hol tenyészik a legtöbb baktérium a munkahelyen, hanem az íróasztalon álló telefon. 12 ezer baktérium zsizseg a telefonkagyló egyetlen négyzetcentiméterén, derítették ki az Arizona Egyetem kutatói. Összehasonlításképpen, a vécédeszkán csupán 50 baktérium található ugyanekkora területen. A második helyen a billentyűzet és az egér áll, majd ezeket követi a munkahelyi konyha: a mikró és a hűtő ajtaja szintén baktériumtanya, nem beszélve a csaptelepről.

Saját magunk rontunk a helyzeten
A munkahelyi környezet megváltozása eredményezte az irodai baktériumhelyzet romlását. Az egy légterű irodák elterjedésével és az íróasztalok megosztásával hatalmas robbanás következett be a munkahelyi kórokozóhelyzetben. A tudósok úgy találták, ötször annyi baktérium és vírus található az ilyen íróasztalok tárgyain, mint amenny akkor lenne, ha csak egy ember használna egy irodát.
Ha pedig a munkatársak gyakran ebédelnek az íróasztal mellett, egyrészt további táptalajt nyújtunk a baktériumoknak és vírusoknak, másrészt az ételünkre is rákerülhetnek ezek a kórokozók.


Hogyan védekezzünk?
Azon túl, hogy ragaszkodunk a saját asztalhoz, nem osztjuk meg a számítógépünket és a konyhában ebédelünk, pár dolgot még tehetünk, hogy csökkentsük az irodai kórokozók számát.

Töröljük le az asztalt reggel és este.
Ha munkakezdés előtt és után antibakteriális törlővel áttöröljük a gombokat, telefonkagylót és egyéb gyakran használt eszközöket, jelentősen csökkenthetjük a baktériumok számát. Ehhez használhatunk illóolajos spray-t is, amit magunk is kikeverhetünk egy kis fújókában. Nincs hozzá szükség másra, csak ecetre, vízre és levendula vagy teafa illóolajra – ezek mindegyike remek baktérium- és vírusölő.

Kézfertőtlenítő legyen kéznél.
Ha a közös helyiségekben, konyhában, mosdóban jártunk, fújjunk a kezünkre némi levendulás kézfertőtlenítőt. Ha elkerülhetetlen, hogy az íróasztalnál együnk, a felületet is töröljük át, mielőtt rátennénk a tányért.
Az otthon dolgozóknak is érdemes tisztítani a billentyűzetet.
Alkoholos törlővel és sűrített levegővel sokat tehetünk a kórokozómentes számítógépért. Ne csak az irodában, otthon is ejtsük szerét időnként a számítástechnikai eszközök takarításának.
Saját bögre.
Ha nincs az irodában mosogatógép, még fokozottabban érvényes, hogy legyen saját kávésbögrénk. Extrém óvatosságnak tűnik, de jobb hazavinni elmosogatni. Számos tanulmány kimutatta, hogy a szivacsok és konyharuhák csak úgy ontják magukból a baktériumokat, ha nem cserélik őket elég gyakran.

 

Forrás: Good Housekeeping
Fotó: Unsplash