Kiirthatatlan csótányok ideje közeleg

2019. július 05.
Rossz híre van a tudósoknak az emberiség számára. Kezdhetünk megtanulni együtt élni a csótányokkal, vagy megtervezni a költözésünket egy másik bolygóra. Egy friss kutatás szerint ugyanis a csótányok lassan kiirthatatlanná válnak.

A Purdue Egyetem kutatói a nálunk is gyakori német csótányokat tanulmányozták. Különböző elterjedt rovarirtó szerekkel kísérleteztek rajtuk hat hónapon keresztül, és aggasztó eredményre jutottak. A Scientific Reports-ban publikált tanulmányuk szerint a csótányok nem csak ellenállóvá váltak a vegyszerekkel szemben, de immunissá is. Ez azért különösen rossz hír, mert az immunitást tovább is örökítették utódaikba.


Az 1950-es évek óta okoz komoly gondot a csótányirtásban a rovarok ellenállóvá válása a különböző irtószerekre. A német csótányok irtása viszont azért rendkívül fontos, mert egészségre káros vegyületeket termelnek, környezetükben romlanak például az asztmatikus tünetek. A kutatás azt mutatja, hogy a jelenlegi csótányirtási stratégia nem tartható fenn sokáig. A különböző vegyszerekből álló koktél, melyet manapság leggyakrabban alkalmaznak, csupán arra jó, hogy a rovarpopulációt szinten tartsa, ám annak csökkentésére nem hatékony, mivel a csótányok gyorsan és jól alkalmazkodnak a vegyszerekhez. “Eddig fogalmunk sem volt róla, hogy ilyen gyorsan bekövetkezik a rezisztenssé válás, ezért megdöbbentő és figyelemfelkeltő a mostani eredmény” – mondta a kutatás vezetője.

Ha irtás előtt tesztelnék a csótánypopulációt a vegyszerekre, célzottan azzal lehetne kezelni őket, melyre még nem ellenállók, ám ez is csak ideig-óráig hatna, és nem irtaná ki teljesen a rovarokat. Csapdákat és irtószereket egyidejűleg használva jobb eredményt érhetnénk el, ám így drágább lenne a harc, és közel sem biztos, hogy eredményes, ha az adott csótányokra nem működnek a vegyszerek. Egyelőre tehát még várat magára az atombiztos megoldás.

Fotó: Unsplash