Tökéletes párhuzamos parkolás 4 lépésben?!

2019. július 11.
A párhuzamos parkolás nem csak a legtöbb nő, de néhány férfi rémálma is. A matematika viszont segít tökéletesen beállni a legszűkebb helyre is, padkázás vagy egyetlen karcolás nélkül. Aggodalomra semmi ok, számolni nem kell!

Kapva kaptam az alkalmon, hogy végre valaki a kezembe adja a párhuzamos parkolás atombiztos tudását. Azon már kevésbé lepődtem meg, hogy a matematika siet a segítségemre. A Pitagorasz-tétel mindenki számára ismerősen cseng. A legtöbben álmunkból felébresztve is emlékszünk rá, és végre gyakorlati hasznát is vehetjük, mégpedig a párhuzamos parkolás tökéletes kivitelezésénél.


Tudományos parkolás
A Londoni Egyetem matematikusprofesszora, Simon R. Blackburn írta le azt a matematikai képletet, mely segíthet az eddig kivitelezhetetlennek tűnő manőver véghezvitelében. A Pitagorasz-tételen kívül még olyan prózai dolgokat használt fel a tökéletes parkolás leírásához, mint az autó által leírt kör sugara, a távolság az első és hátsó kerék között, illetve az első kerék középpontja és az autó eleje között, valamint a már ott parkoló autók szélessége. A matematikus képletének segítségével elvileg egyenesen az üres helyre navigálunk anélkül, hogy korrigálnunk kellene utólag. Ha behelyettesítjük a saját járművünk paramétereit a képletbe, azt is megtudjuk, mennyi időre van szükségünk a tökéletes párhuzamos parkoláshoz.

Négy egyszerű lépés
Ám természetesen nem túl életszerű, hogy centivel méregetjük parkolás előtt a különböző szükséges adatokat, így a Men’s Health magazin lefordította négy egyszerű lépésre a tudományos formulát:
1. Húzódjunk le oldalra az üres hely elé, ahová parkolni szeretnénk, és igazítsuk be a hátsó kerekeket a parkolóhelyünk előtt álló autó lökhárítójához.
2. Tekerjük el a kormányt a padka irányába annyira, amennyire csak lehet.
3. Egészen addig tolassunk hátra, míg padkához közelebbi kerekek középpontja egy vonalba nem kerül az előttünk parkoló autó felezőpontjával. Ekkor egyenesítsük a kormányt, és tolassunk tovább.
4. Mikor a külső kerekek is elérik ugyanazt a szöget, forgassuk a kormányt az utca felé, és tolassunk tovább a helyre.

Elvileg ezzel be is álltunk tökéletesen párhuzamosan a padkával, és a parkolás mesterének tekinthetjük magunkat. Ám kipróbálva a négy lépést, azt hozzá kell tennünk, hogy egy kis gyakorlásra, és néhány extra manőverre lehet, hogy szükség lesz. 

Fotó: Unsplash