Védd a hallásod a fesztiválszezonban!

2019. július 14.
Már a hétköznapi élet velejárói, a tömegközlekedés vagy utazás is hatalmas nyomás a fülnek, a moziról, zenehallgatásról nem is beszélve. A fesztiválszezonban pedig szinte kötelező foglalkozni a hallásunkkal, védeni azt.

A legnagyobb veszélyt az audiológus szakemberek szerint a zaj jelenti a hallásunkra. Nem egyik napról a másikra rombolja fülünk érzékenységét, de idővel a fülhallgatóval való zenehallgatás, a fesztiválok, klubkoncertek hangereje nyomot hagy rajta. Nem is realizáljuk, milyen hangerőn hallgatjuk a zenét a tömegközlekedésen, mikor feljebb tekerjük a hangerőt, hogy így kompenzáljuk a busz vagy villamos zaját.


Az apró szőrök nem bírják a zajt
A hangos zajok hatására a belsőfül idegsejtjeinek apró érzékelő szőrei idővel károsodnak. Az egyik figyelmeztető jel, hogy a hallás elkezdett romlani, a tinnitusz, azaz fülcsengés, melyet koncertek után tapasztalunk. A hallásnak napok kellenek egy-egy fesztivál okozta sokkhatás után, hogy visszatérjen a normális állapotába, ám ezt nem szabad természetesnek venni. Azt jelzi, hogy az érzékelő szőröket rendkívül nagy, káros stresszhatás érte, és ha ez gyakran előfordul, elhalnak, és a fülcsengés folyamatossá válik, sosem múlik el.

Megelőző módszerek
Szerencsére nem vagyunk eszköztelenek a hallásunk védelmében. Számos módszer létezik az egészen olcsótól a drágáig, így választhatunk annak megfelelően, milyen gyakran tesszük ki a fülünket a már káros hanghatásnak.
1. Viseljünk füldugót A füldugó nem zárja ki teljesen a hangokat, ugyanúgy élvezhetjük a koncerteket vagy beszélgethetünk a barátainkkal, ám védi a hallást. Vásárolhatunk egészen olcsót a patikában, drogériában, de ha gyakran járunk koncertekre, szilikonból a saját fülünkre öntött változatot is készíttethetünk, mint a dj-k vagy zenészek. A füldugó nem csak a fesztiválokon jöhet jól, moziban, tűzijátékok közelében is segíthet a fülünknek.
2. Hallgassunk a figyelmeztetésre Sok új készülék már jelzi, melyik a hallásunk számára biztonságos zóna, és figyelmeztet, ha hangosabbra akarjuk állítani. Nem véletlenül építették be ezt a funkciót a gyártók, ne hagyjuk figyelmen kívül a jelzést!
3. A drágább tényleg jobb Fülhallgatóból érdemes a jobb minőségű, drágább darabokra beruházni. Ezek általában olyan zajszűrő technológiával készülnek, ami lehetővé teszi, hogy alacsonyabb hangerővel hallgassuk a zenét a legzajosabb környezetben is. Egyszerűen nem engedik beszűrődni a külvilág zavaró hangjait.

Fotó: Unsplash