5 dolog, amit érdemes ellesni a japán konyhákból

2019. július 20.
A legtöbb embernek nagy álma, hogy eljusson Japánba. Nem csak a különleges látnivalók, a gasztronómia is rendkívül vonzó és különleges. Ám nem kell addig várnunk, míg megszervezzük az utazást, a saját otthonunkba is varázsolhatunk egy keveset a japán konyhákból.

Amibe a japánok belefognak, azt tökélyre fejlesztik. Nincs ez másként a konyhaművészettel sem, így hasznos, ha ellesünk néhány eszközt a konyhájukból. Nem csak japán ételeket készíthetünk ezekkel a roppant hasznos kiegészítőkkel! 

1. Japán séf kés
Japánban alapvetően kétféle kést használnak, a japánt és a nyugatit. Mindkettőnek megvan a maga funkciója a konyhákban. A legtöbb japán séfkés karbon acélból készül, mely rendkívül kemény és erős fém, hihetetlenül éles, ám rendszeresen karban kell tartani, ügyelni kell a megfelelő élezésére és tisztítására.

2. Főző pálcikák
A hagyományos, evéshez használt pálcikákat mindenki ismeri. A főzéshez használt pálcikák majdnem kétszer olyan hosszúak, mint az evőpálcikák, és gyakran kihegyezik mindkét végét. Nagyjából arra használják a japán konyhákban ezeket az eszközöket, mint mi a fakanalat. A használatuk természetesen egy kis gyakorlást igényel, nem biztos, hogy elsőre olyan ügyesek leszünk vele, mint a megszokott keverőeszközeinkkel, de megéri a befektetett energia, hiszen nem sokkal menőbb pálcikával keverni az ételt, mint fakanállal?!

 

3. Teatálkák
Még annak is rendkívül ellenállhatatlanok a keleti teázáshoz használt edénykék, akik nem isznak túl sok teát. A rendkívül változatos alakú, színű, mázú és méretű tálkák önmagukban is gyönyörűek, és bármelyik konyhában csodásan mutatnak. Ráadásul azok is remekül használhatják tálalásra, ételek előkészítésére, salátákhoz, levesekhez, akitől a teázás maga távol áll.

4. Rizskeverő kanál
Nem csak Japánban, nálunk is rengeteg rizst esznek, így miért ne használnánk ehhez japán rizskeverő kanalat? Széles és lapos alakját a rizs gyors és könnyű átforgatásához találták ki. Hagyományosan fából készítik, ám porcelán változatai is rendkívül elterjedetek és jól beilleszhetők a saját konyhánkba.

5. Bonito pehely és kombu
Ideje megbarátkoznunk a miso levessel, hiszen rendkívül egészséges és finom. Csodás, mély umami ízét pedig nem más adja, mint a leves alapjaként használt dashi, ami tulajdonképpen a japán csirkehús-alaplé. Ám nem csak a misóban, hanem curryben és más ételekben is remekül használható. A dashi egyik összetevője a bonito pehely, egy makrélával rokon halfaj szárítva és leheletvékonyra borotválva. Másik fontos hozzávalója a kombu, ami szárított tengeri hínár. Mindkét alapanyag beszerezhető itthon is az egzotikus hozzávalókat árusító boltokban, és csodát tehetünk velük a konyhánkban.

 

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash