Sushi Japánban vagy Magyarországon

2017. április 29.
A világ egyik legnépszerűbb (néhányak szerint legmegosztóbb) ételeként tartják számon, igazán autentikusat mégsem egyszerű kóstolni belőle: a sushi Magyarországon is egyre többek által kedvelt fogás, amelynek elkészítése igazi művészet.

 

Bár a sushi tekerése rövid gyakorlás után biztonsággal elsajátítható, az ételhez használt, ecettel ízesített rizs főzése nem kis tapasztalatot igényel. Az erre specializálódó szakácsok akár évtizedekig is tökéletesítik tudásukat, mire szakértőnek nevezik magukat a témában. Az egyre nagyobb érdeklődés mellett azonban szerencsére növekszik a nyitottság is, így számos lehetőség nyílik ellesni néhány profi tippet.

Autentikus élmény Japánban

Az eredeti és újraértelmezett sushiról, a rizsről, vagy a töltelékről gyakran megoszlanak a vélemények, de mára már jó esély van arra is, hogy az ember személyesen utazzon Japánba, hogy megtapasztalja az igazi ízeket. Egy ilyen útra persze érdemes alaposan felkészülni, és az sem árt, ha ismerünk valakit, aki rendelkezik némi helyismerettel. Azon kívül, hogy a távoli célpontok esetében jobban megéri az utazási irodák szolgáltatásait igénybe venni, akár különleges igényekkel is érkezhetünk hozzájuk: elérhetőek például a gasztronómiára fókuszáló utak, ahol sokéves tapasztalatra alapozva adnak tanácsot az adott célpont legjobb éttermeiről, piacairól. És mivel Japánban az éttermek nagy része egy-egy fogásra specializálódott, különösen nagy segítség lehet a JTB vagy a Japánspecialista, hogy az ember a lehető legklasszabb helyeket fedezhesse fel.

A japán konyha Magyarországon

Szerencsére egyre több lehetőség van arra is, hogy Ázsia ízeivel Magyarországon ismerkedjünk meg: a gyorséttermi színvonal mellett sorra nyitnak itthon is az elsőosztályú, eredeti receptúrákkal és valóban friss, eredeti alapanyagokkal dolgozó éttermek. A stabil, magyar és ázsiai közönség előtt is bizonyított régi motorosok is megtalálhatók – közülük is kiemelkedik a Sushi Sei. A dél-koreai alapítású, jelenleg lelkes és maximalista magyar tulajdonban lévő étteremben fantasztikusan friss halakat és japán ételkülönlegességeket kóstolhatunk. A legjobb pedig, hogy az ázsiai konyhában kevésbé jártas vendégek is bátran próbálkozhatnak náluk: a pálcikával való evést segítő kiegészítőtől az ételek részletes bemutatásáig szívesen rendelkezésre állnak bármilyen kérdésben.

Fotó: Antonio PhotographyDesignfood, Fushimi Inari Taisha Shrine in Kyoto