Itt a Kakeibo, a japán spórolási technika, ami megmentheti a pénztárcádat

2018. március 01.

Valószínűleg sokan vannak, akik rendszeresen lejegyzik bevételeiket és kiadásaikat egy noteszbe – ők már majdnem művelik a Kakeibót, a japán spórolási technikát, amiért megőrül az Instagram. A Kakeibo lényege ugyanis csak annyi, hogy veszünk egy – persze akár speciálisan erre a célra kifejlesztett – füzetet, amibe minden hónap elején felírjuk, hogy mennyit akarunk félretenni, mennyit lehet költenünk, egyszóval csinálunk magunknak egy havi pénzügyi tervezetet. A költést illetően négy kategória között kell megosztanunk a pénzünket: túlélés (étel, gyógyszerek, lakbér), opcionális kiadások (ruhák és mindenféle kacatok), kultúra (mozi, színház, könyvek) és extra költségek (például váratlan javítási díjak vagy egy szülinapi ajándék valakinek).

Hónap végén aztán újra elővesszük a füzetet és megnézzük, mennyire sikerült magunkat tartani az eredeti tervhez. Ha nem voltunk valami sikeresek, lehetséges, hogy át kell alakítanunk a tervezetet, de ha szuperül spóroltunk, akár még jobban szoríthattunk a nadrágszíjon. A füzetben pedig lehetőség van heti pénzügyi ellenőrzésekre is, hogy biztosan rajta tartsuk a szemünket a költekezésünkön.

Ha a spórolásunknak eddig csak a speciális Kakeibo notesz volt az akadálya, nyugodtan rendeljünk ilyet Amazonról – egyébként tényleg nagyon szépek, szóval talán ez is elegendő motiváció lehet!