Hét tipp, hogy egy nyár alatt megtanulj angolul

2019. július 21.
Számos tippet, trükköt olvasni arról, hogy miként fejleszthetjük nyelvtudásunkat. Vajon lehetséges pár hónap alatt megtanulni egy nyelvet? Mennyi időbe telik elsajátítani az angol nyelv egyes szintjeit? A Közös Európai Referenciakeret álláspontja szerint egy európai nyelv, például az angol B2-es szintje átlagosan 600-800 óra tanulással érhető el. De vajon mik a leghatékonyabb tanulási trükkök, amelyeket bevethetünk, hogy egy nyár alatt is látványos tudást szerezhessünk?

Íme 6+1 tipp Dulcz Anettől, a nemzetközi kulturális csereprogramokat szervező Smaller Earth Group szakértőjétől.

Intenzív nyelvtanfolyam, kommunikációs tréning

Először is érdemes tisztázni, hogy mi a célunk. Teljesen kezdőként a lelkesedés és a szabadidő függvényében az alapfoktól akár a középfokig is el lehet jutni, ha valakinek jó a nyelvérzéke. Akik már tanulták a nyelvet, de megkopott a tudásuk, azok célirányos fejlesztéssel, ismétléssel érhetnek el jó eredményt. A középfokon beszélők pedig tisztában kell, hogy legyenek a gyengeségeikkel, így ezeket a területeket, részkészségeket fejlesztve látványos előrelépést érhetnek el. Kezdőknek érdemes az intenzív nyári tanfolyamok közül választaniuk, már meglévő alapok esetében a magántanár lehet az ideális választás, míg a részkészséges fejlesztésére speciális tréningeket – például kommunikációs kurzust, üzleti levelezési órákat érdemes választani.

Irány Amerika!

Azoknak, akik mélyvízben szeretnek úszni tanulni, a külföldi diákmunkát ajánljuk. Egy nyelvet anyanyelvi közegben lehet a legkönnyebben elsajátítani, hiszen ilyen helyzetben rá vagyunk kényszerítve a nyelv aktív használatára. Erre lehet tökéletes megoldás a Camp Leaders diákmunka programja, mely a munka és az utazás mellett a nyelvtanulásra is egyedülálló lehetőséget biztosít. Nem csak a körülöttünk lévő amerikaiaktól tanulhatunk rengeteget, de a velünk dolgozó külföldiek izgalmas akcentusának megértése is sokat adhat a nyelvtudásunkhoz. És akkor még nem beszéltünk a mindennapokban használt és így szókincsünkké váló szófordulatokról, kifejezésekről. De ami a legfontosabb, egy ilyen külföldi élmény után már magabiztosan fogunk tudni kommunikálni angolul, hisz tudjuk, hogy hibázni emberi dolog, könnyedén le tudjuk majd küzdeni félelmeinket és az ebből fakadó nyelvi korlátokat!

Appok – minden nap 15 perc

Sokat segíthet az is, ha mindennapjaink részévé tesszük a nyelvtanulást. Persze lehet jönni a kifogásokkal, hogy nincs időm, drága a tanár, unalmasak a nyelvkönyvek… A mai technológiának és megoldásoknak hála már nem létezhet kifogás – az izgalmas és játékos appok, az online elérhető, interaktív felületek élvezetessé és mérhetővé teszik a nyelvtanulást és az arra fordított időt, a fejlődést. Ha más nem, akkor reggel munkába menet vagy elalvás előtt kell, hogy legyen napi 15 percünk, amikor a nyelv elsajátítására, gyakorlására koncentrálhatunk.

Gyúrj a hiányosságaidra

Hihetetlenül látványos lehet a fejlődés és már egy nyár alatt is több szintet ugorhatunk egy nyelvben, ha tisztában vagyunk a gyengeségeinkkel és célzottan azokat a területeket fejlesztjük. Ha az igeidők nem mennek, akkor tucatszámra fordítsuk a mondatokat, ha a szókészletünk szegényes, akkor a szótanuló-kártyák segíthetnek, ha a hallásértésünk gyenge, akkor az angol nyelvű tv- és rádióadások segítségünkre lehetnek. A BBC adásait például érdemes hallgatni a műsorvezetők tiszta, érthető angolja miatt, sőt a weboldalukon a nyelvet tanulóknak speciális felületet hoztak létre átiratokkal, szószedetekkel.

Penfriend vagy tandempartner

A tudásunk akkor szilárdul leghamarabb, ha napi szinten használjuk lehetőleg anyanyelvi beszélővel. Ha az ismeretségi körünkben nincs angol anyanyelvű, akkor sem kell kétségbeesni. A neten számos olyan oldal van, ami összeköti a nyelvtanulókat, így könnyedén szerezhetünk angol levelezőtársat, aki készséggel kijavítja a hibáinkat. Még hasznosabb lehet a tandem- azaz nyelvcserés partner, amikor mi angolt tanulunk, a társunk pedig magyart tőlünk. Erre is lehetőség van írásban, de akár élőben vagy online is találkozhatunk az illetővel, meglepően sokan szeretnék megtanulni a szinte lehetetlenül bonyolultnak tűnő magyar nyelvet.

Filmek, sorozatok

A régóta vágyott filmes listánk tételeit is ideje ezentúl angolul nézni, de akár a sorozatokat is a nyelvtanulás szolgálatába állíthatjuk. Eleinte érdemes magyar, majd angol felirattal nézni a videókat, de ha megszoktuk már a szereplők akcentusát, beszédstílusát és ,,ráállt a fülünk” az angolra, akkor itt az ideje, hogy feliratok nélkül nézzük az eseményeket.

Kedvenc könyveid – szótárral vagy anélkül

Mi sem lehet jobb, mint egy romantikus regény, egy izgalmas krimi vagy egy álomvilágba repítő fantasy kötet a nyári lazuláshoz? Mi lenne, ha idén nyáron mindezt angolul olvasnánk el. Van, akinek az a megoldás működik, hogy csak olvassa a könyvet, az ismeretlen szavakon nem görcsöl, csak átugorja őket, a kontextusból úgyis kiderül, miről van szó. Mások kiszótárazzák az ismeretlen kifejezéseket és a könyvbe vagy egy külön füzetbe firkálják őket. Ki kell tapasztalni, hogy kinek melyik metódus válik be, de az biztos, hogy mind a szófordulatok gyakorlására, a szókincs bővítésére vagy a nyelvtani ismereteket megszilárdítására jó megoldás ez a módszer.