Melyik életkor a legjobb nyelvtanulásra?

2019. március 01.
A közvélekedés szerint a kisgyermekek tanulnak legkönnyebben nyelveket, de ez nem teljesen igaz. A felnőttek is rengeteg előnnyel indulnak a nyelvtanulásban.

Össze sem lehet hasonlítani azt a könnyedséget, ahogy a kisgyermekek elsajátítanak egy idegen nyelvet azzal a küszködéssel, ami a nyelviskolában néhány felnőttre vár. Ebből könnyű levonni azt a tanulságot, hogy a nyelvtanulás is az a dolog, melyet jobb korán elkezdeni. A tudomány azonban sokkal összetettebbnek látja a nyelvtanulás-kérdéskört.



Különböző életkorokban különböző előnyök érvényesülnek. Kisbabaként jobban halljuk a különbséget az eltérő hangok között. Egy és három éves kor között hihetetlen sebességgel ragad ránk az anyanyelvi kiejtés. Felnőttként megvan a fegyelmünk és a figyelmünk koncentrálásának képessége ahhoz, hogy az irodalmat és a nyelvtant magunkévá tegyük, illetve folyamatosan bővítsük szókincsünket. Ráadásul a különböző tanítási módszerek, vagy akár egy szerelem, barátság esetleg munka, mind olyan tényezők lehetnek, melyek a motivációt erősítik az emberben, ezek pedig hatékonyabbá teszik a nyelvtanulást.

“Nem mindul indul hanyatlásnak a kor előrehaladtával” – bíztat Antonella Sorace, az Edinborough-i Egyetem nyelvészprofesszora. Tanszéke elvégzett egy hosszú ideig tartó vizsgálatot: 2000 résztvevő nyelvtanulását kísérték figyelemmel. Arra voltak kíváncsiak, a fiatal vagy az idősebb korosztályba tartozók sajátítanak-e el előbb egy addig teljesen ismeretlen idegen nyelvet. Az eredmény lehet, hogy meglepő, de az idősebb korosztály volt a hatékonyabb. Ez valószínűleg azoknak a képességeknek volt köszönhető, melyek a kor előrehaladtával fejlődnek: problémamegoldó-képesség, jobb memória, logika.
És miben jobbak a kisgyermekek nyelvtanulás téren? Hallgatni az anyanyelvi beszélőt, és ha másolás útján kell elsajátítani a nyelvet.

Fotó: Unsplash