A csókolózás évekkel meghosszabbítja az életet

2019. július 26.
A csókolózás az egyik legmeghittebb gesztus a párunk felé, számos jótékony tulajdonsága van érzelmi és élettani szempontból is. És most kiderült, hogy tovább él és többet keres, aki gyakrabban csókolja meg partnerét.

Egy tanulmányból kiderült, hogy azok a férfiak, akik csókkal búcsúztak el munkába indulás előtt feleségüktől, átlagosan öt évvel tovább éltek, mint azok a férjek, akik nem így tettek.

A számok a csókot igazolják
Dr. Arthur Szabo, a Kieli Egyetem pszichológia professzora két éven át gyűjtött adatokat orvosoktól, pszichológusuktól és vezető német biztosítótársaságoktól, melyeket statisztikai információkkal hasonlított össze. Kutatásában arra az eredményre jutott, hogy azok a férjek, akik gyakran megcsókolják feleségüket, 20-35 százalékkal több pénzt keresnek és ritkábban betegek, mint azok, akik nem csókkal búcsúznak párjuktól. Ugyanebben a tanulmányban Németország 110 legnagyobb cégének vezető beosztású dolgozóit is megvizsgálták, és 87 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy csókkal búcsúznak, mikor elindulnak otthonról. Az ő fizetésük és pozíciójuk magasabb volt, mint a kevésbé meghitt kapcsolatban élőké. Ráadásul az is kiderült, hogy akik nem csókkal búcsúztak reggelente, jelentősen gyakrabban szenvedtek autóbalesetet.


A pszichológus azonban nem gondolja, hogy a csók önmagában a különbség a két csoport között, hanem a pozitív attitűd, melynek a csók csak az egyik megnyilvánulási formája. Ez szorosan kapcsolódik az egészséges életmódhoz, az erős kötődéshez, melyet a fizikai kontaktus csak tovább mélyít.

A természetes doppingszer
A csókolózás egy kommunikációs forma, mely túlnő a szavakon, és magában hordozza a megbecsülés, bizalom, támogatás, kötődés, biztonság és rajongás érzéseit. A jóreggelt, jóéjszakát, üdvözlő és búcsúcsókok, az előjáték és szeretkezés alatti csókolózás mind rendkívül jótékony hatással vannak az ember testére és lelkére.
“A férjek, akik reggel csók nélkül hagyják el otthonukat, mindegy, milyen okból, negatív érzésekkel, eleve rossz hangulatban és lehangoltan indítják a napot. Ez lecsapódik a közlekedésben, nehezebben figyelnek a többi autóra, indulatosabbak, illetve munkahelyi viszonyaikban is. Egy férj, aki megcsókolja a feleségét reggel, ellenben úgy megy be az irodába, hogy harmóniában, fizológiailag és mentálisan pozitív érzésekkel vág bele az újabb napba” – magyarázta a kutatás vezetője.

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash