Egészségesebb és nyugodtabb lehetsz a csókolózástól

2018. július 08.
Egy hosszú, szenvedélyes csók erősítheti az immunrendszerünket és persze stresszoldónak sem utolsó.
Fotó: Unsplash.com

Erősíti az immunrendszert

Egy 10 másodperces csókolózás alatt úgy 80 millió baktériumot cserélünk ki, de ezzel nincs semmi baj, valójában sokkal könnyebben kapunk el betegségeket egy kézfogással, mint egy csókkal. Épp ellenkezőleg, ezek a baktériumok képesek lehetnek erősíteni az immunrendszerünket, így ellenállóbbak lehetünk rengeteg betegséggel szemben.

Csökkenti a stresszt

Talán nem olyan meglepő, hogy a szeretett személlyel váltott csók után valahogy felszabadultabbnak, nyugodtabbnak és boldogabbnak érezzük magunkat. A csókolózás valóban képes csökkenteni a stresszért felelős kortizol és a boldogsághormonként ismert szerotonin szintjét, így sok ember számára olyan áldásos hatásokkal bír, mint mondjuk a meditáció.

Még a vérnyomásnak is jót tesz!

Az ajkainkban lévő vérerek kitágulnak csókolózás közben, így több vér áramlik arcunkba, végül pedig a teljes vérnyomásunk csökkenhet. Ráadásul a csók közbeni izgatott állapottól sebesebben áramlik a vér, amivel alapvetően is jót teszünk vérnyomásunknak és keringésünknek.

Megmozgatja az arcizmokat

A csókolózáshoz úgy 30 arcizmot kell működtetni, szóval nyugodtan állíthatjuk, hogy a csók megmozgatja az arcot. Ha az aznapi edzésre nem marad idő, tartsunk inkább egy kis arctornát egy kellemes, szerelmes csókolózás formájában.