Hogyan lesz a fehér cipő szebb, mint újkorában?

2019. augusztus 15.
Egy tökéletes világban a fehér cipő örökké makulátlan és ragyogó, ám a fesztiválszezon és egy hirtelen jött nyári zápor visszaránt a valóság talajára. Hogyan tisztíthatjuk ki egyszerűen és hatékonyan kedvenc fehér cipőinket, hogy majdnem olyan szépek legyenek, mint mikor megvettük őket?

Nem kell egyből újat venni, ha a nyár nyomokat hagyott a fehér cipőnkön. Adjunk még egy esélyt az egyszerű tisztítási módszereknek, melyekhez jó eséllyel minden van otthon amúgy is, és meglátjuk, a cipőnk úgy ragyog majd ismét, mint újkorában.

Mi kell hozzá?
Semmi olyan különleges eszközt nem igényel a fehér cipő újjávarázsolása, amit ne találnánk meg a fürdőszobában vagy a konyhában. Egy körömkefe vagy régi, használaton kívüli fogkefe; folyékony szappan, mosogatószer vagy kímélő mosószer, például folyékony mosódió; egy-két tiszta rongy; cipőtisztító radír szivacs.


Hogyan tisztítsuk a cipőket?
Nem tart sokáig különleges, speciális cipőtisztító eszközök nélkül sem a fehér cipő megtisztítása a szennyeződésektől.
1. Távolítsuk el a cipőfűzőt. Nyugodtan áztassuk be, vagy tegyük mosógépbe a cipőfűzőket, míg kitisztítjuk a cipőnket.
2. Rázzuk ki a cipőket. Ütögessük össze párszor a cipők talpát, hogy kihulljon belőle a por, sár, kosz. Ezt kövesse a körömkefe vagy fogkefe. Dörzsöljük át a szövetet vagy a bőrt, hogy a résekből, szövetszálak közül vagy a bőr mélyedéseiből a piszok durvább részét eltávolítsuk.
3. Tüntessük el a foltokat. Az egyik tiszta rongyot enyhén nedvesítsük be, és töröljük át ezzel a cipő felületét. Ezután a foltok, elszíneződések megtisztításához keverjünk kézmeleg vízhez folyékony szappant vagy mosogatószert egy kis tálkába, egy csésze vízhez körülbelül egy teáskanál tisztítószert adjunk. Körkörös mozdulatokkal masszírozzuk a problémás részekbe a tisztítószeres vizet. Ha nagyon makacs foltok rondítják a cipőnket, a szappanos keverékkel keféljük is át a felületet. Száraz ronggyal töröljük le a tisztítószeres vizet a cipőről.
4. Radírozzuk a talpat. A cipő talpának oldalsó, látható részét a megnedvesített cipőradírral érdemes letisztítani.

A szódabikarbóna és ecet keverékével bőr cipők egyáltalán nem tisztíthatók, és a vászon cipőknél is jobb óvatosnak lenni. A cipő nem fehér részét kifakíthatja, a túl gyakori használata pedig pont ellenkező hatást vált ki, elszínezheti a hófehér vászoncipőnket.

Forrás: Apartment Therapy