Botox a hónaljba: segíthet az izzadáson, de nem mindenkinek

2019. augusztus 16.
Chrissy Teigen modell botoxot injekcióztatott a hónaljába, hogy így csökkentse az izzadást. A bőrgyógyász szerint is működik az eljárás, használják is az orvosi gyakorlatban, ám nem megoldás minden fokozott izzadással küzdő ember számára.

A rajongói bepillantást nyerhettek Chrissy Teigen hónaljába. Az Instagramon tett közzé a modell egy videót, melyet akkor készítettek róla, mikor botoxot injekcióztak egyenesen a felkarja tövébe. Nem fiatalabb hónaljakra vágyott a modell, hanem a túlzott izzadás megakadályozása volt a beavatkozás célja. Chrissy Teigennek saját bevallása szerint elege volt belőle, hogy a ruháit folyton átizzadta, különösen a selymet. “A legjobb döntés, amit valaha hoztam” – mondta a videóban a modell.

Méreg az orvostudomány szolgálatában
A Botulinum toxin egy olyan fehérje, mely mérgezi az idegsejteket. Bár rendkívül mérgező, a rendkívül súlyos bakteriális fertőzés, a botulizmus is emiatt olyan veszélyes, a kozmetikai ipar már régóta használja a ráncok kisimítására, klinikai körülmények között biztonságos az alkalmazása. Az izmokba juttatva átmeneti bénulást okoz, ezáltal az arcizmok ellazulnak, a ráncok pedig kisimulnak.
A botoxot a hiperhidrózis, azaz a túlzott izzadás kezelésére 2004-ben vezették be. A hónaljba, talpba, tenyérbe vagy a fejbőrbe injekciózva a méreg gátolja a kémiai üzenetet, mely kiváltja az izzadást.


Mi az a hiperhidrózis?
Az emberek körülbelül 5 százaléka küzd a túlzott izzadással valamilyen szinten. “Ez nagyban befolyásolhatja az életminőséget. Rombolhatja az önbizalmat, rossz hatással lehet a másokkal való kapcsolatteremtésre” – magyarázta Dr. Joshua Zeichner, a Mt. Sinai Kórház Bőrgyógyászati osztályának vezetője az Insidernek.
Néha a túlzott izzadás komolyabb betegségek jele lehet, különösen ha más tünetekkel is együtt jár. Megmagyarázhatatlan ájulással, szédüléssel, mellkasi fájdalommal vagy influenzaszerű tünetekkel együtt például diabéteszt vagy éppen pajzsmirigyproblémákat is jelezhet. Ha nem húzódik a háttérben más betegség, a botoxinjekció segíthet a hiperhidrózis csökkentésében.
A kezelés nem különösebben fájdalmas, inkább kellemetlen, hiszen számos apró tűszúrással juttatják a botoxot a bőrbe. Az eredmény sem tart örökki, 3-5 havonta meg kell ismételni az injekciókat. Hátránya még, hogy ritkán komoly mellékhatások is fellépnek, izomgyengeség, látásproblémák és légzési nehézségek jelentkezhetnek.

Nem csak a botox segíthet
A fokozott izzadást nem csak botoxkúrával enyhíthetjük. A bőrgyógyász szerint a jó izzadásgátló is legalább olyan hatékony, ráadásul jelentősen olcsóbb és könnyebben elérhető. Bár mostanában szitokszónak számítanak, de a hiperhidrózissal szenvedőknek az alumíniumsókat tartalmazó izzadásgátlók megoldást jelentenek, hiszen ezek blokkolják a verejtékmirigyek kijáratát, így az izzadtság nem éri el a bőrfelszínt. “Aki nem küzd a túlzott izzadás problémájával, annak nem is javasolt ezek használata, számukra elegendő a dezodor, amely teljesen más módon működik, nem zárja el az izzadtság útját, csupán a lehetséges szagokat semlegesíti” – magyarázta a bőrgyógyász. Ám az izzadtság normális és szükséges testi folyamat, segít a test hőháztartásának egyensúlyban tartásában, így a legtöbb embernek nincs is szüksége arra, hogy ádáz harcot folytasson ellene.

Forrás: Insider
Fotó: Profimédia/Red Dot, Unsplash