Nem kell izzadni a fogyáshoz

2019. július 04.
Izzadtságban úszva fejezni be egy kemény edzést büszkeséggel tölt el, ám felveti a kérdést, ha nem izzadunk meg ennyire, akkor is hatásos volt a tréning? Segíti a fogyást, az izmok formálását az izzadás?

Nincs olyan edzés, aminek ne lenne értelme. Még egy gyors séta vagy rövid jógagyakorlás is jót tesz a testnek és léleknek. Ám ha bizonyos célokért dolgozunk, fogyni akarunk, növelni az izomtömeget, fejleszteni az állóképességet, bizony szöget üthet a fejünkbe, ha nem izzadunk le teljesen a tréning végére, közelebb vitt-e az aznapi adag a kitűzött célokhoz.


Jó hírünk van: az izzadás nincs összefüggésben az elégetett kalóriákkal. “Az izzadás a test hőháztartásának indikátora, nem az elégetett kalóriáké” – mondja Dr. Sander Rubin, a Northwestern Orvosi Egyetem sportorvos specialistája. A vödörnyi izzadtság nem mutatja meg, mennyire volt kemény az edzés. Inkább a környezethez, a hőmérséklethez, páratartalomhoz van köze, hiszen ezektől függ, hogy mennyire kell izzadnia a testnek ahhoz, hogy a szervezet optimális működéséhez szükséges belső hőmérsékletet egyensúlyban tartsa. Ez pedig mindenkinél más.

A víz súlya
“Természetesen lehetséges a súlyvesztés az izzasztó edzéstől. Ám ez csak a kiizzadt víz súlya lesz, illetve az ezzel távozó ásványi anyagoké. Ez a súly azonnal vissza is jön, amint pótoljuk a folyadékot. Amit az izzadással veszítünk a súlyunkból, nem az edzés tényleges és várt eredménye” – magyarázza Dr. Rubin. Nem szabad tehát a folyadékpótlást elhanyagolni testmozgás után csak azért, hogy a testsúlyunk alacsonyabb maradjon. Sokat izzadni és kiszáradni nem kellemes állapot, nem ez a célunk az edzéssel. Izomfájdalom, szédülés, ájulás jelentkezhet, ha nem pótoljuk megfelelően a folyadékot. “Fogyasszunk vizet edzés előtt és után, sőt, ha a környezet nagyon párás és forró, edzés közben is folyamatosan pótoljuk a vizet” -javasolja a sportorvos.

Az egyensúly a lényeg
Az izzadás jó és természetes jelenség, ám nem szabad azt gondolni, hogy az izzasztó edzés hatékonyabb lenne, mint az, amikor nem folyik rólunk a víz. A rendszeresség és a kitartást a lényeg testmozgásnál, ez hozza meg a várt eredményt. Legyen egyensúlyban az erősítés és kardioedzés a mozgásformáink között, étkezzünk egészségesen, igyunk elegendő folyadékot, így biztosan elérjük a kitűzött célunkat.

Forrás: Popsugar
Fotó: Unsplash