A tudomány leszámolt a magányos macskás nő mítoszával

2019. augusztus 24.
Egy friss kutatásból kiderült, hogy nem létezik a magányos macskás nő. A macskatartók között is pont ugyanannyi a magányos és szorongó ember, mint a kutyatartók vagy éppen az akvaristák között.

Bár széles körben elterjedt sztereotípia, hogy a macskatulajdonosok, különösen a nők, rendkívül különcek, örök szinglik és neurotikusak, egy friss kutatásban erre semmi bizonyítékot nem találtak. A Kalifornia Egyetem, az Oxford Egyetem és a dániai Aarhus Egyetem közös kutatásából az derült ki, hogy a macskatulajdonosok körében semmivel sem gyakoribb a depresszió, szorongás vagy a beilleszkedési zavar, mint más csoportoknál.


A macskanyávogás gyereksírásként hat ránk
A kutatók azt is felfedezték, hogy az állattartók erős negatív érzelmi reakciókat mutatnak, ha olyan macska- vagy kutyahangot hallottak, amely arról árulkodott, hogy a háziállatok valamiért rosszul érzik magukat. Ráadásul nem csak a saját, hanem mások kisállatainak hangjára is így reagáltak. És ezek a reakciók pont olyan erősek voltak, mintha gyermeksírást hallottak volna.

A háziállatok szülei vagyunk
A vizsgálat célja a szülői viselkedés és reakciók vizsgálata volt. ”Az emberek fiziológiai reakciói a kisállatokra (például a megemelkedett pulzusszám és rövidebb reakcióidő) hasonlóak voltak, mint a kisbabák sírására adott válaszok” – magyarázta Christine Parsons, a tanulmány társszerzője. “A macskák és kutyák annyira közel állnak hozzánk, hogy olyan erős kötődés lehet az ember és állat között, mint ember és ember között” – tette hozzá.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash