Macskás úticélok, nem csak macskarajongóknak

2019. március 23.
Múzeumok, vidámparkok és egész cirkuszok segíthetnek a világ legkülönbözőbb pontjain, hogy nyaralás alatt se kelljen nélkülöznünk négylábú barátainkat. Nem csak macskarajongóknak!

Bár Japánban a legmagasabb az egy főre jutó macskák száma, az emberek nem csak a szigetországban őrülnek meg a cicákért. A macskarajongás eredményeképp pedig rengeteg olyan helyet hoztak létre, macskaszentélytől a színházig, melyet vakáció közben érdemes felkeresni, ha épp arra járunk.

Ernest Hemingway otthona

A macskafanatikus Hamingway-rajongók számára maga a Nirvána az író régi otthona a floridai Key Westben. A hatalmas mészkő épület jelenleg körülbelül 50 macska székhelye, melyek Hemingway eredeti Maine coon macskájának, Hógolyónak a leszármazottai. A cicáknak hat lábujjuk van, ezért úgy néznek ki, mintha kesztyűt viselnének. Az író a macskáit előszeretettel nevezte el híres emberekről, a hagyományt pedig halála után is folytatták, így Lionel Barrymore és Hairy Truman is él a házban.

A moszkvai macskaszínház

Aki kötéltáncos, lovagló és labda tetején egyensúlyozó macskákat szeretne látni, Moszkvában keresse Jurij Kuklacsev és fia, Dimitrij macskaszínházát. A 120 cicával dolgozó társulatot 1990-ben hozták létre, és ha épp nem a világot járják előadásukkal, az orosz fővárosban tekinthetők meg darabjaik.

A római macskaszentély

A Torre Argentina nevű macskaszentély küldetése, hogy közös erővel javítsák a római kóbor macskák életminőségét. Ehhez bármikor szívesen fogadnak önkénteseket. A több mint háromszáz macska mellett bármikor jól jön a segítség. A helyszín pazar, ősi romok között éldegélnek a cicák. Ráadásul az olasz színésznő, Anna Magnani is rendszeresen töltötte itt a szüneteket macskaetetéssel, mikor a szomszédos Teatro Argentinában filmezett.

Macskasziget és macskatemplom Japánban

Aoshima szigetét szinte már teljesen ellepték a macskák, melyeket eredetileg a rágcsálók kordában tartására telepítettek be. A szigeten nem lehet megszállni, csupán 20 ember él, no meg a többszáz macska, de megéri ellátogatni Aoshimára, ha Japánban járunk.
Ahogy a Gotokuji templomba is, Tokióban. Ebben a buddhista templomban ugyan nem élő cicák vannak, hanem megszámlálhatatlanul sok integető szerencsehozó macska, vagyis Maneki Neko.



Amszterdamban a víztől sem irtóznak

A macskák és a víz általában nem működnek együtt, de az amszterdami Herengracht csatornán ringatózó Poezenboot macskaszentély bizonyítja, hogy semmi sem lehetetlen. 1966-ban hozta létre egy helyi legenda, Henriette van Weelde, aki egy lakóhajóra telepítette a macskákat. A hajó turistalátványosság lett, és azóta is rengeteg kóbor cicát befogadtak és gondoznak. A látogatók simogathatják, segíthetnek a macskák körül és akár örökbe is fogadhatnak egyet.
De a holland városban már múzeum is nyílt, ahol csupa-csupa macskás műalkotás látható. A KattenKabinet nevű kiállítóhelyen a falakon az elmúlt századok macskainspirálta festményei, plakátjai, fotográfiái, filmjei és szobrai tekinthetők meg, közben pedig macskazene hallható. Bob Meijer, az alapító, szeretett macskájának, John Pierpont Morgannek szeretett volna emléket állítani a múzeummal, ahol két fiatal cica kíséri a látogatókat.

Hawaii hatszáz macskája

Mi lehet jobb a nyaralásnál a földi Paradicsomban? Meglátogatni Hawaii macskahoteljét, a Lanai macskaszentélyt. Nem csak macskarajongóknak. Az apró szigeten körülbelül 620 árva cica éli mindennapjait, körülbelül fél futballpályányi területen, ahol minden adott, hogy a cicák remekül érezzék magukat. Eredetileg azért gyűjtötték össze a kóbor és elvadult macskákat, hogy ne veszélyeztessék a szigetek védett madárritkaságait, aztán elkezdték szocializálni, megszelídíteni a cicákat, így az odalátogatók bátran simogathatják a bundás jószágokat.

Fotók: Unsplash, Profimédia/Red Dot