Képernyőidő: mivel ártunk a gyereknek?

2019. szeptember 27.
A túl sok tévénézéssel, okostelefonozással és számítógépezéssel töltött idő rengeteg problémáért okolható. Már a gyermekeknél függőség, elhízás, ízületi problémák írhatók a számlájára. Ám nem a mennyi a helyes kérdés a képernyőidővel kapcsolatban.

A JAMA Pediatrics című szaklapban megjelent friss elemzésből kiderült, hogy a “mennyi” nem a jó kérdés a képernyő előtt töltött idővel kapcsolatban, még akkor sem, ha a megkérdezett tinédzserek közel fele úgy nyilatkozott, hogy szinte folyamatosan online vannak. Az eredmények szerint nem az számít, hogy összességében mennyi időt tölt valaki az okostelefonjával vagy a számítógéppel, hanem hogy mivel is tölti azt az időt.

A tinik a legveszélyeztetettebbek
A vizsgálat során közel hatvan tanulmány eredményeit hasonlították össze, melyek 1958 és 2018 között születtek a képernyő előtt töltött idővel kapcsolatban. Ezekben közel félmillió, 4 és 18 év körüli gyereket vizsgáltak 23 országban. A szerzők statisztikai elemzéssel egészítették ki a tanulmányok eredményeit, több mint 106 ezer személy adataival összehasonlítva azokat, hogy még mélyebb összefüggést találhassanak a képernyő előtt töltött idő és az iskolai eredmények között.


A kutatók feltételezték, hogy a különféle módok, ahogy a fiatalok használják a technológia adta lehetőségeket, eltérő eredményeket adnak majd arra vonatkozóan, hatással van-e a tanulmányokra az okostelefonozás vagy a televíziózás. És bár tanulmányuknak nem volt tárgya, hogy a képernyő előtt eltöltött idő mennyiségével is összehasonlítsák ezt, mégis kiderült, hogy az összidőtartam nem annyira befolyásoló tényező, mint az, hogy mivel töltik az időt online a gyerekek.

A televízió a legkárosabb
“Ahogy a televíziózással töltött idő nőtt, párhuzamosan megfigyelhető a nyelvi készségek hanyatlása, a matematikai és logikai feladatoknál pedig rosszabb eredmények” – mondta Dr. Mireia Adelantado-Renau szociológus, a kutatás vezetője. Az átlagos 8-9 éves gyerekek több mint napi két órát a televízió előtt töltenek. Ugyanezt mutatják az Amerikai Statisztikai Hivatal eredményei is a 15-19 éves korosztályról, amelyre a tanulmány szerint sokkal károsabb a tévénézés, mint a kisgyermekekre, mivel ők már nem használják ki a televízióban futó oktatóműsorok előnyeit sem.

A videójáték is butít
Bár kevesebb időt töltenek videójátékokkal, átlagosan napi negyven percet, a képernyő előtti időtöltésnek ez a típusa sincs jobb hatással az iskolai eredményekre és nyelvi képességekre, mint a tévé. Az elemzés arra nem tért ki, miért károsabb a képernyő előtt töltött idő egyik formája a másiknál, ám feltételezik, hogy a televíziózás például gyakran az alvás rovására megy a fiataloknál, illetve az alvás minőségét is rombolja.

A közösségi oldalak árnyoldala
Bár a böngészéssel vagy a közösségi oldalakon töltött idő nem befolyásolja a tanulmányi eredményeket a vizsgálat szerint, a kutatók felhívják a figyelmet ezek veszélyeire, a függőségtől az ellenőrizetlen tartalmak felkereséséig. A kutatók javasolják a szülőknek, hogy határozzanak meg napi korlátot az internetezésre és a tévénézésre a gyermekeiknek. Próbálják a határt két-három különálló, egy órás időtartamban meghúzni, ne csak a kisebb, hanem tinédzser korú gyerekeiknél is. 

Fotó: Unsplash