A sorozatnézés jót tesz a lelki egészségnek

2019. június 19.
A Jóbarátok mindig ott lesz nekünk, sokkal jobban és hasznosabban, mint azt valaha gondoltuk volna. Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a kultikus sorozat rendszeres megtekintése hatásosan oldja a szorongásos tüneteket.

Nemcsak a Jóbarátok, hanem más hasonló, harminc perces vagy annál rövidebb részekből álló, helyzetkomikumra építő sorozatok megtekintése is rendkívül jót tesz a lelki egészségnek, csökkenti a szorongásos panaszokat. “Az enyhébb szorongásos panaszok esetén rendkívül jótékony hatásúak ezek a sorozatok. Az ismétlődő jelleg és az emberi kapcsolatok ábrázolása miatt tesznek jót a lelki egészségnek” – magyarázta Marc Hekster, a londoni Summit Klinika pszichológusa, a kutatás vezetője.


Az én problémám az ő problémájuk is

A Jóbarátok, az Agymenők vagy éppen a Reklámőrültek különösen ajánlott a szorongással küzdőknek, mivel a mód, ahogy a karakterek átlendülnek az élet akadályain sokat segíthet abban, hogy ne lássák olyan leküzdhetetlennek a mindennapi helyzeteket a problémával élők.
“A Jóbarátokat nézve megtapasztalhatjuk, hogy milyen helyrehozni dolgokat. Láthatjuk, hogy a szereplőknek is vannak aggodalmaik, hasonlók a miénkhez, amiket megoldanak, ahogy az egymással kapcsolatos konfliktusaikat is elsimítják” – magyarázta a pszichológus. Másszóval ha a munkánk, a pénz vagy más, teljesen hétköznapi dolog miatt aggódunk, a legjobb, ha újra elővesszük a régi Jóbarátok epizódokat, mert vigaszt találhatunk abban, ahogy Rachel átvergődik a saját életének nehézségein, ráadásul mindezt bolondos viccekkel és kilencvenes évekbeli zenei aláfestéssel nézhetjük.

A sorozatnézés hátulütői
Természetesen vannak buktatói is annak, ha a sorozatnézést választjuk a szorongásaink leküzdésére. “Ez egyfajta menekülési technika, és vannak hátulütői. Egyik sorozat sem a valóságot mutatja, hiszen az élet nem lehet olyan tökéletes. Erről pedig könnyű megfeledkezni egy stresszes állapotban” – figyelmeztet a pszichológus.
A valóság idealizált, sorozatbeli leképezését nézve azt gondolhatjuk, hogy a mi problémáinkat is olyan könnyű megoldani, mint Joey-ét vagy Phoebe-ét, ám ez természetesen irreális elvárás. Ráadásul nagy a veszélye, hogy nem csak egy-egy részt nézünk meg a sorozatból, hanem ottragadunk a képernyő előtt, és maratoni tévézésbe kezdünk, ami bizonyítottan kifejezetten ártalmas, tovább ronthatja a szorongásos és depressziós tüneteket.
Emellett jól tudjuk, hogy a túl sok képernyő előtt töltött idő hajlamosít az egészségtelen életmódra. Akik a kanapén töltik szabadidejük nagyrészét, nemcsak kevesebb testmozgást végeznek, hanem egészségtelenebbül is táplálkoznak, ennek pedig számos következménye van a testi-lelki állapotukra és alvási szokásaikra nézve.
A pszichológus ezért azt javasolja, hogy ugyan kedélyjavító célzattal egy-egy Jóbarátok rész rendkívül előnyös hatással lehet a szorongásos időszakokban, súlyosabb problémával inkább a szakembert keressük fel, és ne a televízió előtt ülve süllyedjünk mélyebbre a lelki problémákba.

 

Forrás: Mental Floss
Fotó: Profimédia/Red Dot