Neked van munkahelyi házastársad?

2019. október 18.
A munkahelyi házastárs jelenség nem újkeletű, és messze nem egyenlő a karrierfronton kialakult viszonnyal. A párkapcsolatunknak – bizonyos esetekben pedig még a hajunknak is – kimondottan jót tehet, ha az irodai környezetben is megtaláljuk az igazit.

A munkahelyi férj/feleség szókapcsolat magyarul bizarrul hangzik, de a világ számos pontján, túlnyomórészt az angolszász nyelvterületeken már jól ismert (work wife/husband), hiszen tudományosan is vizsgált jelenséget társítanak hozzá. A munkahelyi házastárs lényegében egy olyan bizalmi státusz, amely kötődésen és támogatáson alapszik, és (alapesetben) mentes a szexualitástól, pláne a papírokon nyugvó, magánéleti elköteleződéstől. Ismerős lehet a privát életben is jó viszonyt ápoló műsorvezetők kapcsán (gondoljunk a legendás Kudlik Juli–Antal Imre párosra), de akár a mai sorozatok világából is (mint a Gyilkos elmék folyton évődő ügynökei, Derek Morgan és Penelope Garcia).

Nem szimpla barátság, de nem is párkapcsolat, hanem olyan munkahelyi kötődés, amellyel ma már kutatások, felmérések sokasága foglalkozik. Az amerikai Captivate digitális médiavállalat két évvel ezelőtti vizsgálata szerint az üzleti szférában dolgozók hetven százaléka vallotta, hogy van, vagy volt már állandó „munkahelyi partnere”, amely öt százalékos ugrást jelent a 2010-es felmérésükhöz képest. Az okokért sem kell túl mélyre ásnunk: egy, a Harvard Business Review-ban publikált kutatás szerint például a munkahelyi barátságok nagyban javítják az irodai teljesítményt.

Irodai jóban-rosszban

De akkor pontosan milyen irodai mappába illeszthetjük be a munkahelyi társat, ha nem szimpla barátság, de nem is viszony? „Egy baráti kapcsolatban bizalmasként tekintünk egymásra, míg egy munkatársi kapcsolat alapja az együttes munkavégzés, a célok közös elérése és megvalósítása személyeskedés, érzelmi bevonódás nélkül. Ha ezek a határok összemosódnak, akkor jelenhet meg a munkahelyi házastárs szerepkör – választja el Román Boglárka pszichológus a karrierfronton megtalált igazit a hagyományos barátság műfajától. – A szociálpszichológia tényként kezeli azt a jelenséget, hogy amit gyakrabban látunk, az vonzóbbnak tűnhet számunkra. Ez az »ismerősségi hatás«, vagyis ami ismerős és szimpatikus, abból könnyebben alakul ki intim, baráti viszony.”

Fotó: Getty Images