Fogadkozás helyett életmódváltást

2019. január 29.
Az újévi fogadalom, bár elterjedt és gyakori szokás, sokszor mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket. A legtöbbször ugyanis ezek csupán hirtelen jött ötletek, amelyekkel lelkiismeretünket nyugtatjuk olyan szituációkban, amelyekről tudjuk, hogy nem egészségünket szolgálják. Apró trükkökkel segítünk, hogy elhatározásod hosszú távon is kitartson és könnyebben elérd életmódváltó céljaidat!
Fotó: Unsplash.com

Tervezéssel minden könnyebb!

Sokkal egyszerűbb az egészséges étkezés apró lépéseit és a rendszeres sportot beiktatni mindennapjainkba, ha pontosan és logikusan, életvitelünkhöz illeszkedően tervezzük meg napjainkat. Például, ha tudjuk, mikor mit szeretnénk enni, annak megfelelően előre bevásárolhatunk, elkészíthetjük ételeinket és kimérhetjük adagjainkat. Továbbá, ha pontosan átlátjuk, mely napokon végzünk hamarabb a munkahelyünkön, könnyebben alakíthatjuk délutánjainkat és tervezhetjük be a testmozgást is.

Az egészséges étkezés trükkjei

Kisebb változások fokozatos bevezetésével könnyebb odafigyelni az egészséges táplálkozásra. Az előre főzés és az adagolás mellett készíthetsz például vitaminkalendáriumot is, melyben minden hónapnál felvezetheted, melyek az aktuális idénynövények, mely zöldségeket és gyümölcsöket érdemes a piacon keresni. Segítségével mindig képben lehetsz az aktuálisan elérhető finom, zamatos és vitamindús növényekkel, így máris egyszerűbb változatosan étkezni. Emellett érdemes odafigyelni arra is, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozz a konyhában, illetve, hogy bátran színesítsd étrendedet főzelékekkel, különleges salátákkal. Célszerű akár távolabbra is gondolni: a befőzéssel készült saját lekvárok és kompótok egész évben jól jönnek a háznál! De akár zöldségeket megszárítva és durvára törve különféle, tartósítószermentes fűszereket is kikísérletezhetsz.

Élvezetes testmozgás

A rendszeres testmozgással kapcsolatban az egyik leggyakoribb nehezítő körülmény az, hogy nem olyan sportot végzel, amit igazán élvezel. Sokkal könnyebb ugyanis a mozgást beépíteni a mindennapokba és a néhány „kötelező” alkalomnál többször eljárni edzeni, ha lelkesen, élvezettel sportolsz. Érdemes tehát többféle mozgásformát is kipróbálni, hogy megtaláld azt, ami leginkább neked való. Kérdezősködj barátaidnál, ki mit csinál, nézegess különböző sportoldalakat, edzőtermeket, vagy iratkozz fel próbaórákra. Ha korábban egyáltalán nem sportoltál, akkor érdemes először úszással vagy kocogással próbálkozni. Szívesebben mozogsz másokkal együtt? Tesztelj csoportos órákat, nézz meg például egy aerobic edzést! Ha pároddal együtt sportolnátok, iratkozzatok be társastánc-kurzusra! Esetleg valamilyen rendhagyó sport érdekel? Itt a remek alkalom, hogy kipróbáld! Keresgélj, válogass – soha nem késő megtalálni a hozzád illő mozgásformát!

Forrás: www.ragaszkodjhozza.hu