Aki a Harry Pottert olvasta, rossz ember nem lehet

2019. október 21.
Egy friss tanulmány szerint aki elolvasta a J.K. Rowling varázslótanoncának, Harry Potternek a kalandjait, valószínűleg jobb, kedvesebb ember. Még most sem késő nekiállni.

Most kezdődik majd az év igazi könyvolvasós időszaka, hiszen az egyre hosszabb estéken nincs is kellemesebb elfoglaltság, mint egy csésze forró teával a kezünkben nekilátni egy hosszú regénynek. Ha jót akarunk magunknak, a Journal of Applied Psychology című pszichológiai szaklapban megjelent tanulmány szerint legyen idén a Harry Potter -sorozat a választásunk. A kutatások szerint ugyanis akik olvasták a varázslótanonc kalandjait, elfogadóbb és megértőbb emberek, mint azok, akik még nem vették kezükbe J.K. Rowling könyveit.


A Harry Potter-könyvek története szerint Voldemort le akarja igázni a varázslóvilágot, és meg akarja tisztítani azoktól a varázslóktól, akik nem aranyvérűek, azaz a szüleik nem varázslók voltak. Az egyik főhősnő, Hermione Granger is ilyen varázsló, szülei varázstalan emberek, azaz muglik. Emiatt iskolatársa, Draco Malfoy rengeteget gúnyolja. A tanulmány szerint a Harry Potter-könyvek elolvasása az ilyen eseményeken keresztül jelentősen elfogadóbbá teszi az embereket a megbélyegzett csoportokkal, például a bevándorlókkal, homoszexuálisokkal és menekültekkel szemben.

A regények szerzője, J.K. Rowling is rendszeresen kifejti véleményét a témában, felszólal a tolerancia és társadalmi igazságosság mellett különböző közösségi oldalakon és a sajtóban, így nem véletlen, hogy a Harry Potter-könyvekben is hasonló álláspontot közvetít az olvasói felé a történeteken és szereplőin keresztül. 

Forrás: Marieclaire.co.uk
Fotó: Getty Images, Unsplash