A jövő bölcsődéje: robot segít a gyerekek körül Japánban

2019. október 29.
Előttünk bontakozik ki a gyermekgondozás jövője: a gyermekek körüli teendők ellátására tervezett robotot próbáltak ki japán bölcsődékben, hogy ezzel enyhítsék a lassan kritikussá váló gondozóhiányt.

Egy tokiói bölcsődével, a Global Bridge Holdings-szal együttműködve fejlesztett ki a Gunma Egyetem egy olyan új rendszert, melyben robotokkal és különböző érzékelőkkel figyelik és látják el a gyermekeket.

Az egész rendszer középpontjában egy Vevo nevű robot áll. A macifejű és embertestű robot képes felismerni és üdvözölni a gyerekeket, de a testhőmérsékletüket is ellenőrzi a beépített hőmérővel. Emellett a különböző szenzoraival a robot képes a szívverés ellenőrzésére, figyeli a gyermekek étkezését és mocorgását délutáni alvás közben, és jelzi, ha valami szokatlant tapasztal.


Bár a bölcsődei várólisták évtizedek óta a legrövidebbek az utóbbi években, ám még így is közel húszezer gyermek vár arra, hogy bejusson valamelyik intézménybe, miközben a japán kormány arra ösztönzi a nőket, hogy térjenek vissza a munkába. Vevo robottal az egész gyermekgondozási rendszert sújtó krízist szeretnék enyhíteni, melyet a gondozóhiány okoz. Az alacsony bérek és a hosszú munkaidő miatt ugyanis nagyon kevesen szeretnének óvodákban és bölcsődékben gondozóként elhelyezkedni.

Ez a probléma nem csak japán jelenség, a világ minden táján, így például Magyarországon is nagy gondot okoz a kevés gondozó és óvónő. A robotok jelentik majd a megoldást erre a problémára is?

Forrás: BBC, The Telegraph
Fotó: Getty Images