Vágjuk magunkat (kontra)pózba!

2019. november 03.
A táncosok csinálják. Az instagramos influenszerek is. Sőt, a milói Vénusz is. Ha tetszeni akarunk vagy fotóznak minket, úgy tűnik, a kontrapóz az egyetlen testhelyzetet, melyet mindenki ösztönösen felvesz. A tudomány felfedte, miért olyan vonzó ez a póz.

A szakemberek szerint a kontrapózban, mikor az egyik lábunkra helyezzük a testúlyunk nagy részét, enyhén csavarodik a felsőtest, így a csípő és derék közötti különbség lecsökken a test egyik oldalán. Az alacsony csípő-derék arányt a homokóra-alkathoz hasonlóan, a női vonzerő és termékenység egyik megnyilvánulásának tartották a történelem során, ami nem csak a mostani instagramos fotókon, hanem a történelmi festményeken, szobrokon is jól látható. “A művészek már jóval az influenszerek előtt rájöttek, hogy ez a testhelyzet vonzóbb bármely másnál” – mondta Dr. Farid Pazhoohi, a kanadai British Cloumbia Egyetem kutatója.

A póz fontosabb, mint a csípő-derék arány
A kutatók szerint a 0,7-es csípő-derék különbség a legvonzóbb a valódi nőkön, ám egy korábbi tanulmány azt mutatta ki, hogy a fantázia szülte nőalakoknál ennél sokkal alacsonyabb szám a kívánatos. Gondoljunk csak Jessica Rabbitre. A mostani kutatás arra jutott, hogy a testhelyzet, melyben a nők állnak, valamint a szög, ahonnan látszanak, fontosabb, mint a csípő és derék közötti eltérés mértéke. Ez lehet az egyik magyarázat a kontrapóz népszerűségére is.


A kontrapóz a nőknek is jobban tetszik
Pazhooi és kutatótársai 3 dimenziós női profilképeket készítettek, melyeken a nők előről és kontrapózban látszanak váll és térd között. Minden alakot nyolc különböző szögben mutattak meg a kutatásban résztvevő 25 férfinak és 43 nőnek, majd megkérték őket, hogy rangsorolják, mennyire találják vonzónak őket. A kutatócsapat ezalatt megfigyelte az alanyok szemmozgását, miközben a képeket nézték. Mind a nők, mind a férfiak vonzóbbnak találták a kontrapózban álló modelleket, mint az egyenes testtartást. A szemmozgás megfigyeléséből pedig azt szűrték le a tudósok, hogy az ragadja meg legjobban a figyelmet egy képen, ahol a több görbületet látni, tehát a képek azon oldalára pillantottak először az alanyok, ahol a csípő közelebb volt a derékhoz. Ez a kis eltérés a test egyik oldalán olyannyira fontos a kutatás eredményei szerint, hogy ha azt akarjuk, hogy kitűnjünk a sorból és vonzóbbnak lássanak, elég a testúlyunkat az egyik lábunkra helyezni, és kissé kifordulni.

Akik hivatásszerűen űzik
A kutatás eredményei magyarázatot adnak arra is, miért találjuk vonzóbbnak a táncosnőket, modelleket. Nem csupán a személyes varázsuk az oka. “Például amikor a modellek sétálnak a kifutón, vagy a hastáncosnő mozgatja a csípőjét, az a célja, hogy folyamatosan, mozgás közben is kontrapózban legyen. A mozdulataik arra törekszenek, hogy a bűvös 0,7-es arányszám alá csökkentsék a csípő és derék távolságát, miközben kissé kifordulnak. Ezért látjuk őket és a mozdulataikat vonzóbbnak” – magyarázta Pazhoohi. “Ez hasonlít ahhoz, mint mikor a nők magassarkút vesznek fel. A magassarkúnak is az a célja, hogy segítse a ennek a testhelyzetnek a felvételét” – tette hozzá.

Fotó: Getty Images, Unsplash