Az okostelefonunktól fáj a hátunk

2019. március 09.
Már a gyerekek közül is egyre többen szenvednek nyak- és hátproblémáktól, melyek mögött egyértelműen az egyre több telefonozás és tabletezés áll.

Ülj egyenesen! Ne legyen kérdőjel a hátad! – hallható egyre gyakrabban a szülőktől, köszönhetően az okostelefonoknak és tableteknek. A digitális média egyre növekvő használata a szabadidő aktív eltöltésének rovására nem csak pszichésen megterhelő a gyermekeknek, fizikai tüneteket is eredményez. “A gyermekek növekedésben lévő testére rendkívül káros a képernyő előtt görnyedés, nyak- és hátfájást okoz, befolyásolja a testalkat alakulását. És fogalmunk sincs, mennyire visszafordítható ez a folyamat később” – figyelmeztet Dr. Cordelia Carter a Hassenfeld Gyermekkórház gyermek ortopédsebésze. Elmondása szerint egyre több páciens érkezik hozzájuk nyak, váll és hátproblémákkal, melynek összefoglalóan az “üzenetküldő nyak” (“text neck”) nevet adták. 

“A trapéz izom görcsös állapota okozza a panaszokat, ami attól alakul ki, hogy rengeteg időt töltenek a gyerekek a fejüket lehajtva, lefelé nézve. Mikor bemegyek a rendelőbe, szinte minden alkalommal a telefonjukat nyomkodják a a vizsgálat előtt” – mondja Dr. Carter. “Az eredmény pedig szemmel látható, elég csak ránézni a testtartásukra. A fiatalok teljesen összeroskadtan, tónus nélküli háttal ülnek, és ez az idő előrehaladtával csak romlik majd.”

Az okostelefonozás okozta nyakpanaszokat eddig csak felnőtteknél tanulmányozták. Mikor a fejünket biccentve tartjuk és lefelé nézünk, közel háromszor akkora nyomás nehezedik a nyakra ahhoz képest, mint amikor nyugalmi helyzetben, egyenesen előre tekintünk a kezünket a törzs mellé engedve. Minél jobban hajlítjuk a nyakunkat és  minél inkább lefelé vetül a tekintetünk, annál nagyobb a súly, amit a nyaknak viselnie kell. Telefonozás közben körülbelül 45 fokban nézünk magunk elé, ilyenkor a nyugalmi állapothoz képest ötszörös nyomást kell elbírnia a nyak körüli izmoknak és a nyaki gerincszakasznak, akár órákon át. A 8 év alatti gyerekek átlagosan ugyanis közel egy órát töltenek mobilozással egy nap. Ez majdnem a háromszorosa a négy évvel ezelőtt mért adatoknak az Amerikai Gyermekorvosi társaság szerint. Ráadásul ez csak a telefonozás. Ha a teljes képernyő töltött időt nézzük, a helyzet még rosszabb, valamivel több mint két óra az átlag.

Ezért javasolják a gyermekorvosok, hogy a 2 és 5 év közötti kisgyermekek ne töltsenek időt egyáltalán a képernyő előtt, a hat év fölöttiek is csak korlátozással. “Korábban a gyermekek élete csupa aktivitás volt, ma ülés és üzenetküldés” – jelenti ki az ortopédsebész. “Ez hihetetlen veszélyes a gerincoszlopra, hiszen az erős tartóizmok a gerinc mentén támogatják a hasizom munkáját is. Ha a hátizmok elgyengülnek az ülés miatt, az az egész testre kihat, a fejlődés kórosan alakul és fájdalom jelentkezik”- magyarázza Dr. Carter.

Az első lépés a képernyő előtt töltött idő korlátozása, így megelőzhetők a jövőbeni ízületi problémák és gyulladások. Ez a szülőkre ugyanúgy érvényes, mint a gyerekekre. A helyes, ergonomikus mobilozás megtanulása is fontos. Tartsuk a telefont szemmagasságban, így a nyakra kisebb nyomás nehezedik. A tabletet tartsuk asztalon, kitámasztóval használjuk, ne adjuk a gyerek kezébe, így a csuklójukat is kíméljük. És remélhetőleg a nagyobb gyermekek már tudnak két kézzel üzenetet gépelni, így kisebb terhelés nehezedik egyetlen hüvelykujjra, hiszen mindkét kéz részt vesz a telefon tartásában. Emlékeztessük magunkat a gyakori testhelyzetváltásra, így nem akkor eszmélünk csak, hogy már órák óta ugyanabban a pozícióban vagyunk, mikor már begörcsöl a nyak, a váll. A megelőzés a legjobb gyógymód, mint oly sok mindenben, de nem kell teljesen lemondani a technika vívmányairól. Csak tanuljuk meg okosan, mértékkel használni.

Fotók: Unsplash