Hátfájás? Felejtsük el a helyes tartást!

2019. szeptember 09.
A hátfájás világjárvány, igazi civilizációs ártalom. Ám a gyakran hangoztatott helyes, egyenes testtartás helyett sokkal fontosabb a megelőzésében és kezelésében az, ha sokat mozgunk és minél aktívabbak vagyunk.

Általános nézet, hogy kétféle testtartás létezik: a rossz, görnyedt, beesett mellkassal, melyről messziről látszik, hogy fáj, illetve a jó testtartás, egyenes háttal, kihúzva magunkat. “A hátfájást régóta tanulmányozzák, és az elmúlt évtizedek kutatásai alapján bebizonyosodott, hogy ez nem ennyire egyszerű” – mutatott rá Marc Sanders kiropraktőr a The Guardiannek

Az ülés az ellenség
Mindegy, hogy görnyedten vagy kihúzott háttal ülünk, a különbség nem számottevő a hát- és nyakfájás szempontjából. Maga a passzív, ülő testhelyzet jelent akkora nyomást a gerincoszlopra, hogy az egy idő után hátfájás formájában mutatkozik meg. A legfontosabb tényező és kiváltó ok a hátfájásnál tehát a kevés mozgás.


Mit mozogjunk?
Nagyon fontos, hogy erősítő és egyensúly gyakorlatok egyaránt szerepeljenek az edzéstervünkben. A jóga és a pilates rendkívül hatékonyak a hátfájás enyhítésére és megelőzésére. A nyújtó gyakorlatokkal célozzuk a kényes területeket, a hátat, a gerinc alsó szakaszát, csípőt és a nyak izmait, így ellazítva az egész napos ülés során lemerevedő izmokat.
Ha nem is fér bele a mindennapos teljes edzés az életünkbe, fontos, hogy törődjünk minden nap a hátunkkal. Válasszuk a lift helyett a lépcsőzést, szálljunk le pár megállóval hamarabb a buszról, és gyalogoljunk. Félóránként iktassunk be egy kis szünetet, és keljünk fel az asztalunktól, nyújtóztassuk meg a nyak körüli izmokat, vállakat. Nem gondolnánk, de ezek feszültsége az egyik leggyakoribb oka a hátfájásnak. “Az egyenes derékkal, úgynevezett helyes testtartással ülésnél hosszú távon sokkal eredményesebb és hatékonyabb a folyamatos és rendszeres mozgás” – javasolta a szakember.

Fotó: Unsplash