A négynapos munkahét hatékonyabb, mint gondolták

2019. november 08.
A Microsoft techóriás élesben is kipróbálta Japánban, mennyire hatékonyan működik a négynapos munkahét, az eredmény pedig a legnagyobb várakozásokat is felülmúlta. Egy nappal kevesebb munkával negyven százalékkal nőtt a dolgozók produktivitása.

Összegezték az augusztusi, egy hónapon át tartó kísérleti időszak eredményeit a Microsoftnál. A technológiai óriáscég ugyanis a munka és magánélet közötti jobb egyensúlyt, valamint a dolgozók kreativitását és produktivitását célzó projektje során Japánban tesztelte, milyen hatással van a cég életére, ha az iroda nemcsak hétvégén, de pénteken is zárva tart. Az eredmény felülmúlta a legvadabb elvárásokat is: az előző év augusztusához képest negyven százalékkal nőtt a dolgozók produktivitása. A vállalat egyébként nem csak a munkaidőt csökkentette. A kísérleti időszakban kevesebb időt töltöttek megbeszélésekkel is a dolgozók, ugyanis 30 perces időkorlátot vezettek be a meetingekre.


A Microsoft nem az első cég, amely rávilágít arra, hogy a négynapos munkahét hatékonyabb lehet. Az új-zélandi tervezőiroda, a Perpetual Garden szintén hasonló kísérletbe fogott nemrég, és szintén hasonló ugrást tapasztaltak a cég és a dolgozók teljesítményében, így ők át is tértek a négynapos munkahétre.
Nem légből kapott volt a Microsoft kísérlete. Több tanulmányt is végeztek már a témában, melyekben a világon szinte mindenhol úgy nyilatkoztak a dolgozók, hogy a négynapos munkahét volna az ideális számukra.
A techóriás nem csak a produktivitásban bekövetkező előnyös változásról számolt be. A projekt során rengeteg elektromos energiát és irodai erőforrást is megspórolt a cég. A kinyomtatott oldalak száma több mint 58 százalékkal, az energiafogyasztás pedig az ötödével csökkent az előző évhez képest.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash