Fejleszti a hallást a fehér zaj

2019. november 24. |

Ha a háttérben folyamatos a fehér zaj, sokkal tisztábban, precízebben halljuk a hangokat, ez pedig segíthet még jobb hallókészülékeket fejleszteni.

A Bázeli Egyetem kutató jöttek rá, hogy ha a háttérben folyamatosan a fehér zajt hallgatjuk (ami nem ugyanaz, mint a csendes környezet), javul a hallásunk, tisztábban és kifinomultabban érzékeljük a hangokat. Felfedezésük segítségével sokkal hatékonyabb hallókészülékeket fejleszthetnek.


Annak ellenére, hogy mekkora szerepe van a hallásnak a kommunikációban, még mindig keveset tudunk arról, hogyan érzékeljük a hanghatásokat, hogyan továbbítódnak az agyba és hogyan dolgozzuk fel őket. Ám valami teljesen világos: minél precízebben érzékeljük és különböztetjük meg a hangmintázatokat, annál jobban hallunk. Viszont az továbbra sem tisztázott, hogy az agyunk hogyan tesz különbséget fontos és kevésbé fontos hangok között, amilyen például a háttérzaj.

A halló agy
A Bázeli Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a zajos környezet milyen kihívások elé állítja az idegrendszert, hogyan szelektálja a hanginformációkat és mi alapján különbözteti meg a zajokat az agy. Az egymáshoz közel eső frekvenciájú hangokat nehezebben különítjük el egymástól. Ám ha a háttérzajba fehér zajt kevertek a tudósok, sokkal nagyobb pontossággal és hatásfokkal észlelték az egymáshoz nagyon közel eső hangokat is a kutatás alanyai.

A zaj zavarja a neuronokat
A kutatásból kiderült, hogy a fehér zaj jelentősen csökkentette az idegsejtek aktivitását a hallásért felelős agyterületen. Paradox módon azonban ez a csökkenés azt eredményezte, hogy az alanyok sokkal tisztábban hallották a hangokat. A felfedezés segíthet, hogy a jövőben olyan hatékonyabb implantátumokat fejlesszenek a hallássérültek számára, melyekbe beépítik a fehér zaj effektust, így javítva a páciensek hallásélményét.

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?