Fejleszti a hallást a fehér zaj

2019. november 24.
Ha a háttérben folyamatos a fehér zaj, sokkal tisztábban, precízebben halljuk a hangokat, ez pedig segíthet még jobb hallókészülékeket fejleszteni.

A Bázeli Egyetem kutató jöttek rá, hogy ha a háttérben folyamatosan a fehér zajt hallgatjuk (ami nem ugyanaz, mint a csendes környezet), javul a hallásunk, tisztábban és kifinomultabban érzékeljük a hangokat. Felfedezésük segítségével sokkal hatékonyabb hallókészülékeket fejleszthetnek.


Annak ellenére, hogy mekkora szerepe van a hallásnak a kommunikációban, még mindig keveset tudunk arról, hogyan érzékeljük a hanghatásokat, hogyan továbbítódnak az agyba és hogyan dolgozzuk fel őket. Ám valami teljesen világos: minél precízebben érzékeljük és különböztetjük meg a hangmintázatokat, annál jobban hallunk. Viszont az továbbra sem tisztázott, hogy az agyunk hogyan tesz különbséget fontos és kevésbé fontos hangok között, amilyen például a háttérzaj.

A halló agy
A Bázeli Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a zajos környezet milyen kihívások elé állítja az idegrendszert, hogyan szelektálja a hanginformációkat és mi alapján különbözteti meg a zajokat az agy. Az egymáshoz közel eső frekvenciájú hangokat nehezebben különítjük el egymástól. Ám ha a háttérzajba fehér zajt kevertek a tudósok, sokkal nagyobb pontossággal és hatásfokkal észlelték az egymáshoz nagyon közel eső hangokat is a kutatás alanyai.

A zaj zavarja a neuronokat
A kutatásból kiderült, hogy a fehér zaj jelentősen csökkentette az idegsejtek aktivitását a hallásért felelős agyterületen. Paradox módon azonban ez a csökkenés azt eredményezte, hogy az alanyok sokkal tisztábban hallották a hangokat. A felfedezés segíthet, hogy a jövőben olyan hatékonyabb implantátumokat fejlesszenek a hallássérültek számára, melyekbe beépítik a fehér zaj effektust, így javítva a páciensek hallásélményét.

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash