Segít vagy hátráltat, ha munka közben zenét hallgatunk?

2019. július 18.
Korábban úgy gondolták, hogy a zenehallgatás munka közben kifejezetten segíti a kreativitást. Ám a legújabb kutatások szerint a kérdés korántsem ennyire egyszerű, és a hatás nagyban függ attól, milyen zenét hallgatunk, és milyen probléma megoldásán dolgozunk éppen.

A tudósok fejtörők megoldása közben mérték a résztvevők kreativitását, miközben zenét hallgattak, majd teljes csendben is hasonló feladatokat végeztek. A korábbi kutatásokkal ellentétben ezúttal a résztvevők nem csupán egyféle, hanem ismert és ismeretlen, csupán hangszeres vagy énekes zenét is hallgattak a vizsgálat alatt. Az így kapott eredményeket hasonlították össze a teljes csendben végzett tesztekkel, és azt tapasztalták, hogy zene mellett jobban muzsikáltak a résztvevők. “A feladatokat határozottan jobban oldották meg a vizsgálatban résztvevők, mikor zene szólt a háttérben” – mondta Mark Beeman, a Northwestern Egyetem pszichológia professzora, a kutatás vezetője. Ám ne nyúljunk azonnal a fülhallgatónk után!


Feladathoz a zenét
A további kutatások ugyanis figyelmeztetnek, hogy nem mindegy milyen zenét kapcsolunk be ahhoz, hogy növelje a kreativitásunkat és javítsa a problémamegoldó képességünket. A boldog zene, például a klasszikus dallamok, melyben sok a hangsúlytalan ritmusrész és kellően stimuláló, segíthet azokban a helyzetekben, mikor nem a szokásos minták mentén kell gondolkozni. “A szokatlan kombinációkat, felismeréseket, az információk váratlan szemszögből való elemzését igénylő kérdések megoldásánál segíthet a könnyed, boldog zene” – mondta tanulmány szerzője.

Nem mindig jó a háttérzaj
Bár a zene csökkenti a szorongást és javítja az általános kedélyünket, nem minden feladat esetében hasznos. “Ha e-maileket olvasunk vagy olyan megerőltető feladatokat végzünk, melyekhez nincs elég erőforrásunk, hogy megoldjuk, a zene zavaró lehet” – figyelmeztet Beeman. A zenehallgatás nyugtatja a figyelmet, ellazít, ezáltal a koncentrálóképesség is gyengül. Ez jól jöhet akkor, ha egyedi megoldást, huszárvágást igényel a probléma megoldása, ám abban az esetben, ha fokoznunk kell a koncentrációt, határozottan hátráltathat. A tudósok szerint a muzsika akkor sem segít, ha szóbeli feladatokat kell valakinek megoldania, mivel ilyenkor is a figyelem teljes fókuszálására van szükség, a zene pedig kizökkentheti az embert.

Elemzéshez kell a muzsika
Ha valaki tehát a kreatív problémamegolásnak az elemzés fázisában van, és épp csak feltárja, mi is a kérdés, amivel foglalkozni kell, a háttérzene rendkívül hasznos lehet. Ám amikor a tényleges megoldásra kerül a sor, jobb kikapcsolni a hangszórókat. “Egyrészt kizökkent a koncentrációból, másrészt egyszerűen hátráltatja az agyat a munkában” – összegzi a kutatás vezetője.
Ha viszont úgy érezzük, hogy elakadtunk a megoldáshoz vezető úton, ismét jó elővenni a kedvenc zenéinket, kreatív inspirációt adhat a továbblépéshez. “Válasszunk vidám, örömteli zenét, amely ismerős számunkra, ne ilyenkor kísérletezzünk újdonságokkal, mert azzzal megintcsak pluszmunkát adunk az agynak, és elterelődünk a feladatunk megoldásától” – javasolja Beeman.

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash