A klímaváltozás a terhességre is hatással van

2019. december 09.
A klímaváltozás hatására érezhetően változó hőmérséklet nemcsak a növényekre, a bolygónk édesvízkészletére van hatással, hanem az emberi testre is. A legfrissebb kutatások szerint az emelkedő hőmérséklet miatt a várandósság lerövidül, ami érthető módon nem jó a babáknak.

Ha nem lenne elég, hogy a gyerekekre aránytalanul rosszabb hatással van a klímaváltozás, mint a felnőttekre, egy friss tanulmányból most az derült ki, hogy az egyre melegebb időjárás már a várandósság alatt érinti a legkisebbeket. A Nature Climate Change című tudományos lapban publikált vizsgálat szerint az emelkedő hőmérséklet lerövidíti a várandósságot, így növeli a koraszülés kockázatát.

Extrém hőség és koraszülés
Az újszülöttek koraszülöttnek számítanak, ha a várandósság 37. hetén vagy az előtt születnek meg. Ez azért nagyon rossz, mert így kisebb súllyal és éretlenebb szervezettel és idegrendszerrel kerülnek a külvilágba, ami későbbi életükben egy sor problémához vezethet. Az egészséges terhességeknél bekövetkező koraszülés egyik leggyakoribb oka pedig az extrém hőség.


Hogy ezt a hatást tanulmányozzák, Alan Barreca, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Intézetének professzora és Jessamyn Schaller, a Claremont McKenna Főiskola közgazdásza az 1969 és 1988 közötti amerikai gyermekszületések és a hőmérséklet kapcsolatát vizsgálta. Bár az adatok régiek, a tudósoknak nem volt sok választása. “1989-től az adatvédelem szigorítása miatt már kevesebb információ áll rendelkezésünkre, így az ebben a 20 évben születettek azok, akikről a kutatásunkhoz megfelelő mennyiségű adatot használhattuk” – mondta Barreca.

Melegben többen születnek
Az információkat elemezve a tudósok arra jutottak, hogy azokon a napokon, amikor a hőmérséklet 32,2 Celsius-fok fölé emelkedett, a születések száma közel egy százalékkal több volt, mint azokon a napokon, amikor 16 és 21 fok közötti értéket mutatott a hőmérő. Ehhez képest egy kisebb, ám még mindig szignifikáns különbség rajzolódott ki a köztes hőmérsékleti értékeknél: 26,7 és 32,2 fok között 0,57 százalékkal növekedett meg a születések száma az alacsonyabb hőmérsékleti értékekhez képest. 

A hormonok és az alváshiány lehet a felelős
Az, hogy a hőség milyen biológiai mechanizmusokat indít be a várandós nőknél, még pontosan nem ismert, ám számos elmélet született róla.  Lehetséges, hogy az érrendszer megnövekedett terhelése az, ami miatt beindul a szülés. Másik lehetséges magyarázat, hogy a meleg idő növeli az anya szervezetének oxitocintermelését. Ugyanazét a hormonét, ami a szülés és tejelválasztás beindulásához is szükséges. “Egy harmadik ok is állhat a háttérben, a kevesebb alvás. A kánikulai napokon az éjszakai legalacsonyabb hőmérséklet még mindig elég magas ahhoz, hogy ne tudjunk aludni. Az alváshiány pedig okozhat koraszülést” – magyarázta Alan Barreca.
Érdekesség, hogy a forró égövi vidékeken élő nőknél a hőség nem okozott ilyen problémákat a várandós nőknél. A tudósok szerint ennek az az oka, hogy az itt élő anyák szervezete életük során már alkalmazkodott a magas hőmérséklethez. A jövedelmi helyzet is nagy szerepet játszik abban, hogy az időjárás mennyire van hatással a várandósságra. A magasabb jövedelműek jobb körülmények között élnek, légkondicionálóval rendelkeznek, ami úgy tűnik, csökkenti a kánikula terhességet lerövidítő hatását.

Nem minden koraszülés egyforma
Attól függően, hogy egy gyermek mennyivel korábban és a terhesség melyik szakaszában születik, nem egyforma a hatása a koraszülésnek a gyermek későbbi életére. A kutatásból az rajzolódott ki, hogy a 32,2 Celsius-fok feletti hőmérséklet átlagosan 6,1 nappal rövidíti le a terhességet. A húsz éves periódust vizsgálva évente 25 ezer koraszüléses eset volt összefüggésbe hozható a kánikulával. Ez nem sok az évi 3,5 millió összes születésre vetítve, ám ez 25 ezer olyan gyermek, akiknek az időjárás miatt nem adatott meg az anyaméh biztonsága 40 teljes héten át.
Emellett azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy 1988 óta eltelt több mint harminc év, és a helyzet azóta is sokat romlott, ráadásul várhatóan ennél sokkal rosszabb lesz az elkövetkező években, ahogy a globális felmelegedés hatására egyre szélsőségesebben forró időszakokat tapasztalunk meg egyre hosszabb időn keresztül. 

Forrás: Time
Fotó: Unsplash