Szexuális úton terjedő betegségek megelőzésére indított programot az UNICEF Magyarország

2019. december 22.
A kezdeményezést az UNICEF Magyarország fogja össze, megvalósításában komoly szerepet vállalt a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, a POME Kft., valamint a Pozitív Élet Alapítvány. 

A többlépcsős, összetett program célja, hogy növelje a fiatalok, valamint a velük dolgozó felnőttek ismereteit a szexuális úton terjedő betegségek, köztük a HIV/AIDS-el kapcsolatban. A megfelelő ismeretek segítik a nemi betegségek elleni védekezést, valamint a szakembereket a prevenció hatékony támogatásában.

A POME pszichológus- és orvostanhallgató önkéntesei személyesen a fiatalokat szólítják meg előadásaikkal középiskolákban, valamint a gyermekotthonokban – az intézményekben élő fiatalok kiemelten fontos célcsoportnak számítanak Budapesten és vidéki településeken egyaránt. Ugyancsak a program részét képezik a felnőtteknek szóló online tájékoztatók, e-learning anyagok és videók, amelyek a Hintalovon Alapítvány gondozásában készülnek szülők, pedagógusok, szociális szakemberek, védőnők számára. Ezek felkészítik a szakembereket és hozzátartozókat arra, hogy milyen módon beszélgessenek kamaszgyerekekkel a témáról, hogyan tudnak a leghatékonyabban segíteni.

Harmadik pillérként a Pozitív Élet Alapítvány kísérleti, „pilot” jelleggel 800 kismama szűrővizsgálatát végzi el két budapesti kerületben, valamint képzést és tájékoztatást nyújt az ott dolgozó szakorvosoknak és védőnőknek is, ezzel is elősegítve az anyáról gyermekre történő HIV-vírus átvitelének csökkentését.

Magyarországon viszonylag kevés gyermeket érint a HIV/AIDS vírus fertőzöttség, azonban évről évre több mint 200 új beteget regisztrálnak, és ennek sokszorosa lehet fertőzött úgy, hogy nem is tud róla. A HIV-vírussal fertőzött anyáktól méhen belül, szülés közben vagy szoptatással is átkerülhet a vírus a gyermekeikre. Fontos kiemelni, hogy nemcsak világszerte, hanem a régiónkban is jelentős számú fiatal fertőzött.

Az UNICEF legfrissebb felmérése szerint 320 gyermek és kamasz hal meg naponta AIDS-el összefüggő okokból, ez óránként 13 áldozatot jelent. A 2018-as évben 160 ezer 0-9 év közötti gyermek fertőződött meg a vírussal, közülük 89 ezren már a terhesség alatt.

A szexuális úton terjedő fertőzések előfordulási gyakorisága világszerte növekszik, Magyarországon is évente közel 600 új szifiliszes esetet regisztrálnak, és 1000 felett van a gonorrhea és klamídia által fertőzöttek regisztrált száma.

A számok is jól mutatják, hogy a HIV/AIDS még nem egy legyőzött betegség, folyamatosan harcolni kell ellene, hogy a következő generációk számára ne jelentsen veszélyt.

„A MAC VIVA GLAM rúzsok és szájfények bevételének száz százaléka az AIDS ellen küzdő szervezetekhez kerül a világ több mint 90 országában: az idén 25. évfordulóját ünneplő kezdeményezés ezen idő alatt több mint 500 millió dollárral segítette ezeket a szervezeteket. Az UNICEF Magyarországgal közös program nagyon jó lehetőség a szexuális egészséggel kapcsolatos tudatosság növelésére, valamint a HIV/AIDS és egyéb szexuális betegségek prevenciójára. Bár a HIV-ellenes harc hihetetlen eredményeket hozott eddig, a MAC Cosmetics nagy erőkkel törekszik arra, hogy a pozitív elmozdulás folytatódjon. Ennek érdekében 2019-től kibővítette misszióját a lányok, nők és az LGBTQ közösség egyenlő jogainak és szexuális egészségének támogatására is” – mondta a VIVA Glam program részleteiről Todorovits Linda, a MAC Central Europe South brand managere.

„A szexuális úton terjedő betegségek ellen a legjobb fellépés a megelőzés. A MAC Cosmetics Viva Glam programja és együttműködő partnereink jóvoltából most már ezen a területen is igyekszünk védeni a magyar fiatalokat. Hosszú tervezési szakasz után olyan program indult útjára, amely egyszerre szól az érintett korosztályhoz, a felnőttekhez és nyújt gyakorlati segítséget a kismamáknak” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.