A legnagyobb meleg randiapp emlékezteti majd használóit a HIV tesztre

2018. április 04.
A Grindr különleges szoftverfrissítéssel állt elő az AIDS legyőzése érdekében: március végétől emlékeztetőben figyelmeztetik majd felhasználóikat a rendszeres HIV tesztek fontosságáról.

Elég jól példázza a heteronormatív társadalom szűklátókörűségét, hogy bár ma már tényleg mindenki ismeri a Tindert, a randiapp elődjének számító meleg ismerkedős alkalmazásról, a Grindrről már jóval kevesebben hallottak.

A Grindr a meleg közösség legnépszerűbb randiappja és mint ilyen, az alkalmazás most szeretne részt vállalni az AIDS elleni harcban. A randiapp fejlesztői március végén jelentették be, hogy ezentúl egy emlékeztetővel figyelmeztetik majd felhasználóikat, ha a profiljuk beállításai szerint időszerű lenne nekik egy HIV teszt. A Grindrt naponta 3.3 millióan használják világszerte, és aki kéri az új szolgáltatást minden 3-6 hónap után emlékeztetőt kap a tesztelésről, majd az alkalmazás segítségével megtalálhatja a hozzá legközelebb eső labort, ahol a tesztet elvégezheti. Az applikáció azt is megengedte, hogy a HIV tesztekkel foglalkozó klinikák, weboldalak és meleg közösségek ingyen hirdessenek a felületükön.

A szakértők lelkesen üdvözölték a Grindr lépését, hiszen egy ekkora méretű cég kiállása tényleg komoly változásokat hozhat. Az új szolgáltatás sokak szerint azt is jó, mert destigmatizálja a tesztelést és kiemeli az elidegenítő orvosi közegből, hogy áthelyezze egy mindennap használt randizós appba.

UPDATE: A Grindr egy technikai hiba következtében külső cégekkel is megosztotta felhasználóik HIV-státuszát, olyan adatokat is kiszolgáltatva ezzel, mint az egyes személyek fertőzöttsége, legutóbbi szűrésének időpontja, vagy személyes adatai. Az adatokhoz a randiappal kapcsolatban álló alkalmazásoptimalizációval foglalkozó cégek, az Apptimize és a Localytics kaptak hozzáférést, a Grindr szerint csak azért, hogy „javítsák a szolgáltatásaikat”, miközben szerződésben kötötték ki, hogy a cégek nem élhetnek vissza az adatokkal. Ettől függetlenül a saját bevallása szerint a melegek érdekeit védő Grindr nagy csalódást okozott közösségének az intim adatok kiszivárogtatásával.

NYTimes