Téli mentőöv a gyerekes családoknak

2020. január 11.
Úgy tűnik, örök dilemma, hogy hova vigyük a mínuszokban a gyereket. A gyerekszemmel is izgalmas, kalandokban gazdag programok közül mi most nagycsaládilag az Aquaworldöt teszteltük le, és 3-tól 55 éves korig mindenkinek bejött.

A nagy karácsonyi dömpingben az egyik legégetőbb kérdés az utolsó ajándékok megvásárlása és a készülődés mellett az volt, hogy hogyan töltsünk el a gyerekekkel úgy egy teljes napot, hogy nem csupán nincsenek láb alatt, hanem ők is tartalmas, izgalmas programnak éljék meg. Ez persze örök kérdés a téli szezon minden egyes hétvégéjén, amikor már az összes aktuális rajzfilmet megnéztük a moziban, és a gyerekeknek szóló kulturális programokat is egytől-egyig kipipáltuk.

Több generáció, többféle igény

Különös nehezítésként nálunk az is bejött a képbe, hogy a két saját kiskorúnk mellett idén külföldről érkező családtagok is csatlakoztak a programra vágyók közé. Végül nem is kellett szavazásra bocsátani a dolgot, a külföldi családtagok által bedobott, állítólag messze földön (de legalábbis Google-szerte) híres budapesti Aquaworld Resort Budapest lett december 23-án a megszavazott úticél.


Ahányan voltunk, annyifélék, így kicsit tartottunk is a programtól. Hároméves, úszni nem tudó pici lány, kisfiúk, tinifiúk és unott tinilányok is színesítették a családi csapatunkat, nem beszélve az egy-két fáradt anyukáról, egy kényszerkísérő apukáról, és egy frissen műtött, de vállalkozó szellemű, nagynéniről. Szó szerint kalandos expedíciónak ígérkezett, ugyan kérdéses végkimenetellel, de a lehető legjobb opciónak tűnt.

A medencerészleg reggel 6 és este 10 között nyitva van, így a megbeszéltek szerint mindannyian akkor csatlakoztunk, amikor tudtunk, vagy akartunk. Mivel a gyerekmedencék és csúszdák 10-től indulnak, így akkorra már mindannyian ott tobzódtunk, nagy meglepetésünkre rengeteg társunkkal közösen. Külföldiek és magyarok sokasága szavazott ugyanerre a programra, de valahogy a hely mégsem tűnt túlzsúfoltnak. Nagyon szépen felvette az embertömeget a 15 medencét és 11 darab, mint egy 1 km hosszú csúszdát kínáló Aquaworld. Maga a fedett épület belső kialakítása kifejezetten jó hangulatú, míg kint szinte még rágta a dér az utolsó fagyott faleveleket, addig bent kellemes, párás melegben, fürdőruhában szaladgált minden izgalomra, és csobbanásra vágyó látogató. A látványos kupola alatt körforgásszerűen alakították ki a különböző szolgáltatásokat, kifejezetten logikus elrendezésben. Így a sokszínű csapatunk pillanatok alatt fel tudod bomlani, és egy egész napra elvegyülni az élményekben.

Saját bázisok

Bár eleinte tartottam ettől a patchwork felállástól, hiszen ekkora számban egy program esetében többnyire nem hoz szerencsét, hiszen mindenki mást akar, itt ezzel nem volt gond. Mindenki megtalálta a saját terepét. A frissen műtött, enyhén víziszonyos nagynéni boldogan terpeszkedett a nyugágyban a gyerekrészlegen, a babamedence, és a száraz játszótér között extázisban szaladgáló háromévest felügyelve. A gyerekbirodalom egyik legjobb része a csobogókkal, beépített csúszdákkal tűzdelt színes medence, ahonnan szigorú felszólításra lehetett csak kiparancsolni az önfeledt kiskorút, egy kötelező, „száradó körre”.


A tinilányok kedvence egyértelműen a Hegyipatak csúszda volt, amely közepes nehézségi fokú volt, és ahonnan a két kisebb fiú sajnos a 130 cm-es magasságkorlátozás miatt már kiszorult. Egy pillanatig sem voltak elkenődve, szinte egész napra megcélozták az ugró medencét, ahonnan csak a giga nagyságú, sárga gumis lecsúszás és a hullámmedence kedvéért jöttek ki. Itt óránként induló hullámokkal birkózták délutánra – szerencsére – extrém fáradtra magukat.

A nagyobb fiúkból szintén kifejezetten keveset láttunk a nap során, állításuk szerint a közepes nehézségű UFO csúszdás kezdés után (egy, vagy két személyes csúszógumival hasítás lefele, majd őrült csobbanás), szinte azonnal átmentek a csúszópárnás Fekete lyukra, majd a nehéz szintű, egy trópusi ciklont idéző kalandfolyosóra, a Kamikazera, és a toronyból induló óriás csúszdára, a Repülő szőnyegre.

Az adrenalin kimaxolása után, vagyis éppen közben, mindhárom korcsoport fel-feltünedezett a kávézó- és étteremrészlegen békésen mobilozó, sörözgető apuka mellett, újabb adag csokiért, sült krumpliért, és egyéb finomságokért.

Az állítólagosan “gyereknapnak” indult családi program legnagyobb nyertesei meglepő módon éppen a fáradt anyukák voltak, legalábbis állításuk szerint. A nagynéninek köszönhetően szinte egész napra elvonultak a szauna világba, bőrradírral, tusfürdővel, pakolásokkal, olajokkal felszerelkezve. A tetőtől-talpig megejtett szépségrutin előtt azért lazításképpen elmerültek a magasabb hőfokú, termálvizes ülőfürdőket időző jakuzziban, majd a fürdőteret és a gyerekfelvigyázás örömeit maguk mögött hagyva órákra leléptek a Szaunavilágba. Beszámolójuk szerint a finn és az orosz szauna, a két gőzkabin, a bioszauna, és az infrakabin volt a törzshelyük, de azért kipróbálták a Kneipp és a merülőmedencét is, a sókamrát, valamint az aroma szaunát is.

Bár a hasonlóan nagy volumenű, felnőtteket és gyerekeket is érintő családi programjaink nagy része zajos, néha vitába hajló szokott lenni a különböző igények miatt, itt ezzel egyáltalán nem volt gond. Késő délutánra mindenki hullafáradtan, de boldogan vonszolta ki magát az öltözőbe, úgy tűnt, mindenki azt kapta, amire vágyott. Téli program téren ennél jobbat jelenleg sokféle igényre nem tudnánk mondani, ami pedig a belépőket illeti, némi számolás után kiderül, hogy megéri. Az idei árak szerint egy családi belépő két felnőtt és két gyerek esetében 16 990 Ft, és bár ugyanennyi fő esetében egy új rajzfilmet akár 6000-8000 Ft környékén is megúszunk a mozikban, a kihagyhatatlan rágcsákat, mozi menüket hozzászámolva szinte ugyan ott vagyunk. Azzal a különbséggel, hogy itt akár egy egész napot eltölthetünk, mozgásban tartva a gyerekeket, kipipálva a közös aktív családi élmény rubrikát is.