Tapétázd ki a szobád színpompás antik rajzokkal

2020. április 29. |

Rózsák és vízilovak, páfrányok és papagájok elevenednek meg egy különleges gyűjtemény képein. Kedvünkre keresgélhetünk közöttük, sőt le is tölthetjük őket.

Felfedezőnek, botanikusnak, ornitológusnak érezhetjük magunkat egy szempillantás alatt, ha megkeressük a Flickren a Biodiversity Heritage Library (BHL) oldalát. Ez a világ legnagyobb olyan archívuma, amelyben szabadon tanulmányozható a biodiverzitást, a különböző kontinensek és tájegységek biológiai sokféleségét tárgyaló irodalom.

Ez sem rossz, de ami igazán vonzó, az a rengeteg kép, amit az archívum alapító intézményei, múzeumok, botanikus kertek képes-rajzos katalógusaiból, lexikonjaiból feltöltöttek a képmegosztóra. A választék gyakorlatilag végtelen, jelenleg százezernél is több 18., 19. és 20. századi rajz, festmény vagy fotográfia között válogathatunk.

A témák? A rózsák szirmától a kardhalak kardjáig, a kaktuszok virágától a szederbokrok felépítéséig mindenről találunk ábrázolást. Vannak az állatokat hagyományosan, életképeken bemutató festmények, de olyan albumok is, amelyekben a növények metszet- és részletrajzait találjuk szép, megsárgult papíron.

Privát felhasználóként letölthetjük, kinyomtathatjuk a képeket: végre sárgarigó és vadkacsa kerülhet az ebédlőasztal fölé, bekeretezett pillangós rajzot adhatunk a barátnőnknek, vagy kitapétázhatjuk a konyha egyik falát gyönyörű, gyümölcsös-virágos képekkel. A rajzokhoz fűzött néhány szavas magyarázat is lenyűgöző: cirkalmas, korabeli betűk, latin szavak váltakoznak a lapokon.

A böngészés mellett – vigyázzunk, reménytelenül bele lehet feledkezni az albumokba – plusz csemegék is várnak ránk: fontos kiadványoknál dolgozott női illusztrátorok munkái, az eredeti képek alapján készült színezők, vagy érdekes történetek a BHL blogjában – igaz, ez utóbbit angolul vezetik, de mit számítanak a szavak ilyen képek láttán…

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód