Tapétázd ki a szobád színpompás antik rajzokkal

2020. április 29.
Rózsák és vízilovak, páfrányok és papagájok elevenednek meg egy különleges gyűjtemény képein. Kedvünkre keresgélhetünk közöttük, sőt le is tölthetjük őket.

Felfedezőnek, botanikusnak, ornitológusnak érezhetjük magunkat egy szempillantás alatt, ha megkeressük a Flickren a Biodiversity Heritage Library (BHL) oldalát. Ez a világ legnagyobb olyan archívuma, amelyben szabadon tanulmányozható a biodiverzitást, a különböző kontinensek és tájegységek biológiai sokféleségét tárgyaló irodalom.

Ez sem rossz, de ami igazán vonzó, az a rengeteg kép, amit az archívum alapító intézményei, múzeumok, botanikus kertek képes-rajzos katalógusaiból, lexikonjaiból feltöltöttek a képmegosztóra. A választék gyakorlatilag végtelen, jelenleg százezernél is több 18., 19. és 20. századi rajz, festmény vagy fotográfia között válogathatunk.

A témák? A rózsák szirmától a kardhalak kardjáig, a kaktuszok virágától a szederbokrok felépítéséig mindenről találunk ábrázolást. Vannak az állatokat hagyományosan, életképeken bemutató festmények, de olyan albumok is, amelyekben a növények metszet- és részletrajzait találjuk szép, megsárgult papíron.

Privát felhasználóként letölthetjük, kinyomtathatjuk a képeket: végre sárgarigó és vadkacsa kerülhet az ebédlőasztal fölé, bekeretezett pillangós rajzot adhatunk a barátnőnknek, vagy kitapétázhatjuk a konyha egyik falát gyönyörű, gyümölcsös-virágos képekkel. A rajzokhoz fűzött néhány szavas magyarázat is lenyűgöző: cirkalmas, korabeli betűk, latin szavak váltakoznak a lapokon.

A böngészés mellett – vigyázzunk, reménytelenül bele lehet feledkezni az albumokba – plusz csemegék is várnak ránk: fontos kiadványoknál dolgozott női illusztrátorok munkái, az eredeti képek alapján készült színezők, vagy érdekes történetek a BHL blogjában – igaz, ez utóbbit angolul vezetik, de mit számítanak a szavak ilyen képek láttán…