Magyar illusztrációk a mentális egészségért

2020. június 14.
Martos Juli Instagram-posztjai üde színfoltok a social media ömlesztett tartalmai között, nemcsak grafikai világuk, hanem a mondanivalójuk miatt is! MargaréTaLány néven saját maga készít rajzokat, amiket pszichológiai mélységű elemzésekkel egészít ki szövegesen. Bloggerünk, PandArte őt faggatta most.

Julinak pszichológus végzettsége van, és nagyon szeret rajzolni is, éppen most fog befejezni egy illusztrátorképzést a Corvin rajziskolában. „Egyéni vállalkozóként dolgozom, és rengeteg különböző dologgal foglalkozom. Az elmúlt 1-2 évben főként iskolákba jártam felvilágosító foglalkozásokat, illetve más beszélgetős önismereti órákat tartani. Ezek a lehetőségek a járványhelyzet és iskolabezárás óta persze teljesen kiestek, és az elmúlt hónapokban inkább a rajzos vonalra koncentráltam – ebben volt sok grafikai munka és szóróanyag-szerkesztés, illusztrációk és portrék készítése egyéni megrendelésre, illetve egy nagy saját projekt, a webshopom építgetése. De ezek mellett szoktam foglalkozni pszichológiai kutatások adatelemzésével és weboldalszerkesztéssel is.”

Hogyan jött az ötlet a pszichológia és a rajzolás összekapcsolására?

A rajzos vonal mindig is jelen volt az életemben, de sokáig nem tudtam, hogy mennyire szeretnék komolyabban foglalkozni vele. Régebben nagyon éreztem magamon azt a nyomást, hogy „kezdenem kéne valamit” ezzel, és később esetleg meg is kéne élnem belőle, ez pedig teljesen görcsössé tette a próbálkozásaimat. Amikor aztán sikerült elengednem ezt a belső elvárást, és jobban elkezdtem a saját örömöm és lelkesedésem miatt alkotni, csodák csodájára ekkor kezdett el jobban alakulni ez az egész munka szempontból is.

nevtelen3_1.png

A pszichológiába pedig úgy igazán a mesterszak alatt szerettem bele, viszont nagy kérdés volt bennem, hogy vajon melyik az én igazi utam, rajzos vagy pszichós irányba menjek tovább. Ahogyan elkezdtem szabadabban rajzolni, és másoknak is őszintébben megmutatni magamat, rájöttem, hogy a két témát nem hogy nem kell elválasztani egymástól, de még segíteni is tudják egymást. Nagy felismerés volt, hogy a kettő összekapcsolására nemcsak akkor lesz lehetőségem, hogyha majd egyszer elvégzek egy művészetterápiás képzést, hanem már most is vegyíthetem őket, a saját mindennapjaimban.

MargaréTaLány Instagram-oldalát itt találjátok

Miket lehet találni a webshopodban?

Főként kézzel készített dolgokat árulok (matricák, printek, füzetek), illetve ezen kívül a mintáimmal díszített nyomatos vászontáskákat is. Szeretem kihívás elé állítani magamat, és a legtöbb dolgot itthon megoldani: nem sorozatgyártással, hanem saját magam által, saját eszközökkel elkészítve, amit csak tudok.

Tervezel-e mostanában valami újat, min dolgozol éppen?

Újfajta mintájú vászontáskákat régóta szeretnék, és a megvásárolható matricák köre is folyamatosan bővül. A jövőben más borítóval is szeretnék majd füzeteket tervezni, illetve kézzel készített kitűzők, valamint hímzett ruhák is tervben vannak. Bögréket is szeretnék árulni, csak a szállítás miatt félek tőle… Ha később lesz lehetőségem vásárokon is árulni, nem csak online, akkor lehet, hogy megpróbálkozom vele!

webshop: https://margaretalany.hu/

mj06.jpg

mj08.jpg

mj04.jpg

Mik a kedvenc grafikák a tapasztalataid szerint?

A pszichológia-témájú, „szakmai” vonalat képviselő rajzok mindig érdekelni szokták az embereket. De a legnépszerűbbek mégis mindig azok, amik egyszerű, mindennapi érzéseket fejeznek ki, és az emberek tudnak vele azonosulni – de közben mégis megfogalmaznak valami olyan pluszt, amit nem mindenki tud önmagának megfogalmazni. Szoktam kapni olyan visszajelzéseket, hogy valaki nagyon magára ismert egy rajzomban, pedig előtte nem is tudatosult számára, hogy mennyire ott van benne ez az érzés, csak amikor meglátta a képet. Szeretnék arra törekedni, hogy minél több ilyen rajzot készítsek – nem mindig sikerül, de amikor igen, az nagyon jó érzés.

nevtelen6.png

nevtelen4.png

nevtelen_20.png