Egy cukrásziskola hangulata, a citromos madeleine aromája

2020. augusztus 19.
Madeleine sütőformát már nálunk is lehet kapni, a híres francia süti Magyarországon is egyre népszerűbb. Nyáron a citromos változata az igazi!

Szerzőnk a tanfolyam cukrászmesterének bírálatára várva, fotó: Catherine Hatton 

A tökéletes cukrászkrémet receptjét ismerhetjük meg a Marie Claire szeptemberi számában. A cukrászat fontos, klasszikus krémje az amatőrök egyik kedvenc és örök beszédtémája, de nincs talán két olyan profi konyha sem a világon, ahol ugyanúgy készítenék. Úgy gondoltuk, hogy az a változat, amit állandó szerzőnk, Valkovics Tünde a Ferrandi gasztronómiai iskolában tanult meg elkészíteni, simán nevezhető a tökéletesnek. Tünde egy tíznapos kurzusra iratkozott be a Ferrandiba, ahol francia gasztrosztárok sora tanult. Tapasztalatai, élményei és a cukrászkrém receptje mellett még egy csemegét hozott nekünk a tanfolyamról, amit kizárólag a marieclaire.hu olvasói ismerhetnek meg.

Citromos madeleine

A híres teasütemény Madeleine Paulmier nevéhez fűződik, aki szakácsnőként dolgozott egy polgárcsaládnál Commercy-ben, a 18. században.

18 közepes méretű madeleine-hez: 100 gramm (2 darab) tojás • 116 gramm cukor • 16 gramm invertcukor vagy méz • 85 gramm tej • fél vaníliarúd • fél citrom reszelt héja • 183 gramm liszt • 7 gramm sütőpor • 85 gramm olvasztott, hideg vaj

Kenjük be gazdagon a madeleine sütőformát vajjal, hintsük meg liszttel, és tegyük a hűtőbe, hogy a vaj megdermedjen. Elegyítsük a tejet a kikapart vaníliavelővel. Verjük kifehéredésig a tojásokat a kristálycukorral és az invertcukorral. Folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a vaníliás tejet, a citromhéjat, az összeszitált lisztet és sütőport, végül a kihűlt olvasztott vajat is, majd pihentessük a masszát 30 percig a hűtőben. Közben melegítsük elő a sütőt 220 fokosra. Szedjük a masszát habzsákba, és sima fejen át nyomjuk a madeleine-formákba, de a mélyedéseket csak úgy háromnegyedig töltsük. A forma tetejétől az alja felé igyekezzünk hullámvonalat rajzolva haladni a tésztával. Vegyük vissza a sütő hőmérsékletét 200 fokra, és süssük a madeleine-eket 10 percig. A sütőből kivéve a formában hagyjuk őket kihűlni.

Valkovics Tünde beszámolóját Két hét egy párizsi gasztroiskolában címmel a szeptemberi Marie Claire-ben találod!