Mikor érdemes pajzsmirigyvizsgálatra mennünk?

2020. szeptember 28.
Még akkor is, ha semmilyen tünetünk nincs, érdemes bizonyos esetekben részt vennünk egy pajzsmirigyvizsgálaton. Mikor fontos mindez?

A pajzsmirigyzavarok gyakran sokáig rejtve maradnak, amelynek elsősorban az az oka, hogy a betegséget sokszor nem jelzik figyelemfelhívó tünetek. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ezért elmondja, mikor érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigyfunkciókat.

pajzsmirigy-vizsgalat-fontos

CSALÁDBAN ELŐFORDULT PAJZSMIRIGYBETEGSÉG

Ahogy sok másik betegség, úgy a pajzsmirigyzavarok is öröklődhetnek, ezért érdemes rendszeresen ellenőriztetni az értékeinket, ha a családban előfordult már valamilyen pajzsmirigybetegség. Ekkor lehetőleg évente menjünk el vérvizsgálatra (TSH, T3, T4, ATPO), valamint ultrahangra is, ahol kiderülhet, ha megnagyobbodott a pajzsmirigyünk, illetve göbök keletkeztek rajta.

TESTSÚLYVÁLTOZÁSOK

Ha valaki – látszólag minden ok nélkül – jelentősebb súlyt veszít vagy szed fel, akkor fennáll a pajzsmirigyzavar gyanúja (fogyás esetén pajzsmirigy túlműködése, hízás esetén alulműködése). Figyeljük meg, állt-e be valamilyen változás az étrendünkben, mozgásunkban, és ha nem, úgy célszerű vérvételre menni!

GOMBÓCÉRZÉS, NYELÉSI NEHÉZSÉG, REKEDTSÉG

torokban lévő gombócérzés, nyelési nehézség, rekedtség gyakran felső légúti megbetegedés tünete, ám ha nincs ilyen problémánk, akkor meglehet, hogy a pajzsmirigy megnagyobbodása (golyva, strúma), göbös strúma okozza a kellemetlen érzést. Nem ritka az sem, amikor a beteg arról számol be, hogy olyan, mintha folyamatosan szorítaná a ruhája, nyakkendője a nyakát. Ultrahangos vizsgálattal ez könnyen kideríthető, és gyógyszerrel, esetleg műtéttel orvosolható.

HANGULATINGADOZÁSOK

Mind a pajzsmirigy alul-, mind a túlműködése produkálhat pszichés tüneteket, így könnyű összekeverni mentális zavarokkal. Depressziós tüneteket például a pajzsmirigy alulműködésé okozhatja, míg idegességet, stresszt a túlműködés. Megfelelő kezelés hatására ezek a panaszok azonban csökkennek, megszűnnek, mondja dr. Békési Gábor.

CSALÁDALAPÍTÁS ELŐTT

Családalapítás előtt érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigyfunkciókat, mivel annak zavarai könnyen okozhatnak meddőséget, vetélést, koraszülés, a babánál fejlődési, idegrendszeri problémákat. Mivel nagyon gyakori problémának számítanak a pajzsmirigyzavarok, fontos, hogy még a terhesség előtt kiderüljenek a problémák, nem kell megvárni, hogy például meddőség vagy egy vetélés miatt kerüljön diagnosztizálásra.

Fotó: Getty Images
Forrás: Budai Endokrinközpont

Még több cikkért kattints a Well&Fit oldalára!