Dekoráld az otthonodat poszterhengerrel!

2020. október 03.
Bloggerünk, PandArte most a poszterhengerekről mesél nektek, és azt a 25 éves magyar srácot is bemutatja, aki ilyen különleges dekorációs elemeket készít.

Nagyon szeretem az egyszerűen szép, letisztult, mégis igazán hasznos funkciót adó dizájntárgyakat. Számomra egy print vagy poszterhenger is ilyen, mert szerintem különlegesebb hangulata van, mint egy sima képkeretnek. Mint kiderült, Magyarországon egyedül egy 25 éves fiú, Benkő Sebi készít ilyeneket – SEBŐ márkanéven.

Benkő Sebi most lett 25 éves, és 2018-ban végezett belsőépítészként a Kreában. Bár végül nem ezen a területen helyezkedett el, meghatározó volt számára ez az időszak, és a mai napi sokat merít az ott tapasztaltakból.

Hogyan lett a kedvenc alapanyagod a fa?

Már hetedik éve dolgozom a Polcz Alaine féle Világjáték®Teszt elemeinek készítésén, ami egy gyermekpszichológusok által használt diagnosztikai eszköz.

(Ez egy nagyon érdekes dolog, amiről itt olvashattok bővebben. Röviden: „A gyermeknek a világ lekicsinyített figuráiból és alkotórészeiből (játékházak, -emberek, -állatok, -fák, -növények…) kell megépítenie a saját világát. Ebből a produktumból és az építés más jellemzőiből kap támpontokat a szakember arra nézve, hogy vajon milyen belső-külső tényezők befolyásolják a gyermek jelenlegi állapotát. Később ezen eszközök felhasználásával játék is kialakulhat, mely a további terápiás folyamatba is beépül.” Forrás: WIKIPÉDIA ).

A gipszfigura öntéstől kezdve a festésen át a fa megmunkálásáig minden folyamatban részt vettem, de a fával való munka maradt egyedül izgalmas számomra, ennyi év elteltével is. Egyszerűen imádom, hogy mindegyik más és más. Sokszor csak nézem őket és nem tudom eldönteni, melyiknek szebb a rajzolata, és hogy fotózzam le úgy, hogy a szépségét a kép is visszaadja. Mindig is közel álltak hozzám a természetes anyagok, gyerekként is folyamatosan botokat faragtam, ez a lelkesedés azóta is tart.

d0a7124f-973e-460b-b2ad-38c7704bf919.JPG

ad3f5df7-74d1-4ea8-8a76-3c233de60de2.JPG

Miért pont poszterhengereket készítesz?

A saját kis vállalkozásom története tavaly kezdődött, amikor a legjobb barátnőmmel, Farkas Fruzsival (Manard Illustration) és Évivel (Pauza egyik megálmodója) beszélgettünk, akikkel volt csoporttársakként szerencsére jóban maradtunk. Miközben Fru rajzolt a kirakat üvegére, Évi épp arról mesélt, hogy poster hangerekre lenne szüksége, de sajnos itthon senki nem készít ilyet. Mivel neki is és nekem is fontos, hogy hazai terméket vásároljanak a külföldről érkezők is, egyből elkezdtünk tanakodni, ezt hogyan valósíthatnánk meg. Pár hét alatt kikísérleteztem, milyen anyagokkal szeretnék dolgozni, ezeket honnan tudom beszerezni. Megterveztem a logót és a címkéket, és karácsony előtt már a Pauzában kaphatóak voltak az első keretek.

c10cecb0-8eac-46ec-a91f-d431621f281d.JPG

img_6438.JPG

Pontosan milyen alapanyagokkal dolgozol?

Fontos szempont volt számomra a fenntarthatóság is, így a keretek maradék faanyagokból (bükk, kőris, dió) készülnek, amiket a Világjáték®Teszt asztalosától szerzem be, aki már nem tudja másra felhasználni ezeket a darabokat. A címkék nagyrészt egy művészellátó „lehulló” papírdarabjaiból készültek/készülnek, ami pedig nekem már címke nyomtatásra nem alkalmas, azt én is továbbadom. Az akasztó jelenleg préselt gyapjúból van, de tervezek jutazsinórt is beszerezni, hogy vegán verzióban is elérhető legyen.

Hol készülnek a keretek?

A kereteket abban a műhelyben készítem, ahol főállásban napközben dolgozom, ez egy régi gyárépületben található Budapesten. Általában munka után, esténként vagy hétvégén tudok a megrendeléseimmel foglalkozni. A posztertartókon kívül később szeretnék más termékeket is készíteni, de egyelőre sajnos erre még nincs kapacitásom. A keretek a Pauzából és tőlem vásárolhatók meg, valamint az Art Bridge Shopból is printekkel együtt megrendelhetőek.

Célom, hogy egyre többen megismerjenek, hogy népszerűsítsem a hazai kisvállalkozásokat. Január óta van saját Instagram-oldalam, ahol igyekszem bevonni a követőimet a munkafolyamatokba és a mindennapjaimba.

PandArte

Olvass tovább!